V Česku je nejvíc vojáků US Army od dob osvobození Plzně: Dragouny vítalo jen pár nadšenců! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

V Česku je nejvíc vojáků US Army od dob osvobození Plzně: Dragouny vítalo jen pár nadšenců!

Pár desítek lidí si fotilo americký konvoj.
Pár desítek lidí si fotilo americký konvoj. (Foto Aha! – David Malík, ČTK)

První den, kdy částí Česka projel historicky největší konvoj americké armády, proběhl v úplném klidu. 225 kusů bojové techniky doprovází na 420 vojáků, směřujících na cvičení Saber Strike v Pobaltí.

Kvůli technickým potížím dorazila první vozidla konvoje, mezi nimiž dominují obrněné transportéry STRYKER a vozidla humvee, na hranici s Českou republikou až kolem poledne se zhruba 90minutovým zpožděním. Potom zamířila na pražskou Ruzyni, kam odpoledne přišel Američany pozdravit i ministr obrany Martin Stropnický (59, ANO). 

Oproti loňsku, kdy průjezd amerických vojáků přitáhl davy nadšenců a vyvolal i protesty, letos žádné velké vášně nevzbudil. Podél trasy jej vítali jen jednotlivci.

Dnes se američtí vojáci přesunou na Moravu. První dva proudy dojedou po D1 do Vyškova, zbytek konvoje bude pokračovat až do Přáslavic. Naše území opustí američtí dragouni v pondělí odpoledne.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.