Toto vytvořil Jan Otto (†74)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Toto vytvořil Jan Otto (†74)!

Všech 28 svazků Ottova slovníku naučného dohromady.
Všech 28 svazků Ottova slovníku naučného dohromady. (Foto Aha! – Petr Novotný, ara)

Největší česká encyklopedie své doby, Ottův slovník naučný, si připomíná velké výročí. Autor Jan Otto (†74) totiž zemřel 29. května 1916, zítra to bude tedy sto let. Jeho dílo budí respekt i v dnešní době.

Encyklopedie o 28 svazcích, kterou ve své velikosti předstihla jen obří Encyclopaedie Britannica, vycházela postupně mezi roky 1888 až 1909, tedy dlouhých 21 let. První koncept Národní encyklopedie české ale vytvořil Jan Otto už v roce 1884. Pro tehdejšího knihkupce a nakladatele se stala životním odkazem.

Trpěl bídou

Jan Otto se narodil totiž v Přibyslavi a už ve 13 letech musel kvůli nedostatku peněz opustit školu. Zamířil však do Prahy, kde jeho osud určila práce v tiskárně a svatba s manželkou Miladou, dcerou pražského tiskaře. Po tchánovi totiž přebral v roce 1871 knihkupectví a nakladatelství.

Riegr inspirací

K encyklopedii ho inspiroval dřívější Riegrův slovník naučný a touha podpořit národní obrození. Nejprve vycházely v roce 1888 sešity o padesáti stranách, kterých vyšlo několik set. Jakmile ale v roce 1909 dokončil první vydání (které obsahovalo veškeré vědění 19. století), ihned začal svou práci doplňovat, smrt mu ale snahu znemožnila.

Až Wikipedia...

Těsně před skonem vyjádřil radost ze svého odkazu, když řekl, že „písemnictví naše dříve chudé začíná se rozmáhati do šířky i do hloubky.“ Encyklopedii do velikosti předběhla nedávno až internetová česká Wikipedia.

Editorem i Tomáš Garrigue Masaryk

Všechna hesla samozřejmě nesepsal sám Jan Otto, ale složil tým mnoha odborníků. Největší potíž však měl s pozicí editora. První z nich, Jakub Malý, během práce na prvním vydání zemřel. Jeho nástupcem se tak stal budoucí prezident Československa Tomáš Masaryk. Jenže jeho zaujetí ve sporu o Rukopis Královédvorský a Zelenohorský ho z pozice vyřadila. I přes to se Otto přenesl a nakonec slovník dodělal.

 

Čechy – heslo o pěti stech stranách

Encyklopedie nabyla svou velikost i díky podrobnosti hesel. Není výjimkou, že některé ze slov bylo vysvětlováno na několika desítkách stranách. Heslo Jihoslované, Francie, Morava, Rakousko nebo Rusko dokonce přesahují stovku stran. A které heslo je největší? Přece Čechy, o nichž si přečtete na více než pěti stech stranách.

Odborníci dílo bojkotovali

Odborníci a učenci své doby nevěřili, že by bylo možné vytvořit tak velké dílo, proto se na tvorbě odmítli podílet. Někteří pak bojkotovali encyklopedii kvůli osobním nevraživostem s některými členy redakce.

 

Historik Šedo: Je to nepřekonané dílo

„Jan Otto měl inspiraci ve velké encyklopedii Britannice. Chtěl to napodobit a musel dát dohromady kolektiv autorů, předním autorem byl Masaryk. Do dnešní doby jde o nepřekonané dílo, žádná další česká encyklopedie nedosáhla takového rozsahu a věhlasu,“ řekl knižní historik Ilja Šedo.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.