Na exotiku zapomeňte! 8 chyb při půjčování peněz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Na exotiku zapomeňte! 8 chyb při půjčování peněz!

Vyvarujte se chyb, které děláte při půjčování peněz.
Vyvarujte se chyb, které děláte při půjčování peněz.  (Foto Profimedia.cz)

Vybrat dobře půjčku je docela věda. Na trhu je sice obrovská nabídka, ale pokud si vyberete špatně, můžete ji několikrát přeplatit, stojí vás zbytečně moc peněz. Jaké jsou nejčastější chyby při výběru půjčky? Aha! vám poradí, čeho se vyvarovat.

„Lidé dělají stále stejné chyby,“ potvrzuje Hana Drápalová, mluvčí Sberbank. Vůbec nejhorší je podle ní nekontrolovatelné utrácení, které se vymkne kontrole. „Stále se setkáváme také s tím, že se lidé orientují podle výše úrokové sazby a ne podle RPSN, tedy roční procentní sazby nákladů. Některé banky totiž stále ještě lákají na úrokovou sazbu, přičemž skutečná cena půjčky může být klidně dvojnásobná,” varuje Vojtěch Klacek z mBank.

1) Půjčku si nepromyslíte

Ještě než se rozhodnete si půjčit peníze, měli byste velmi pečlivě zvážit, jestli danou věc opravdu nezbytně potřebujete. Doba splácení půjčky by měla být porovnatelná s životností kupované věci. „Zlaté pravidlo zní půjček, že člověk by neměl splácet věci déle než je jejich životnost,“ říká Hana Drápalová.

2) Vezmete první nabídku

Chyba je i kývnout na první nabídku, kterou dostanete. „Češi často nejprve poptávají půjčku u své banky a nerozhlédnou se po trhu, kdo jim dá lepší podmínky nebo garantuje nejlevnější půjčku,“ tvrdí Vojtěch Klacek.

3) Kývnete na vysoké splátky

Lidé mají často tendenci plánovat splácení nadoraz a neberou ohled na nečekané události. „Při plánování výše měsíčních splátek si nechte dostatečnou rezervu. A když už se do problémů se splácením dostanete, řešte je co nejdříve a přímo s bankou,“ radí Drápalová.

4) Půjčíte si na dovolenou

Toužíte po exkluzivní dovolené, na kterou nemáte? Zapomeňte na exotiku a jeďte raději k českému rybníku. Podle odborníků je totiž půjčka na dovolenou jednou z největších zadlužovacích chyb. Splácet ji budete ještě pořádně dlouho po návratu.

5) Využijete nevhodnou půjčku

Češi často utrácejí peníze, které si původně půjčili na něco úplně jiného. Třeba peníze určené na rekonstrukci bytu použijí na financování běžných výdajů. Pak se ale snadno může stát, že než dojde k rekonstrukci, tak se peníze rozkutálejí.

6) Vytloukáte půjčku půjčkou

Nemáte na splátky? Nikdy si neberte další půjčku! Vytloukání půjčky půjčkou je cesta do pekel. Zkuste se domluvit se společností, od které jste si půjčili, na změně výše splátek nebo na jejich odsunutí.

7) Nesledujete RPSN

Výhodný úrok ještě nemusí znamenat výhodnou půjčku. Daleko větší vypovídací hodnotu má RPSN (roční procentní sazba nákladů), která zahrnuje všechny náklady související s půjčkou.

8) Podepíšete cokoli

Nepodepisujte automaticky všechno, co vám kdo předloží. Smlouvy si důkladně pročtěte a v případě nejasností se ptejte, ptejte a znovu ptejte. Neochota odpovědět signalizuje riziko, stejně jako to, že vám nechtějí půjčit domů kopii smlouvy nebo neposkytnou čas na rozmyšlení. Od toho ruce pryč!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.