Bouře a smršť krup: Tuhle spoušť způsobily supercely! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Bouře a smršť krup: Tuhle spoušť způsobily supercely!

Supercela nad Prahou.
Supercela nad Prahou. (Foto Aha! – Robert Klejch, www.lovcibourek.cz)

Na jednom místě sucho, na druhém záplava a jen o pár set metrů dál ledová nadílka ničivých krup. Srážkové šílenství, které se po téměř letním víkendu přihnalo v pondělí a Česko zasáhlo i včera, napáchalo desetimilionové škody. Navíc ještě není konec.  

První bouřky se podle Dagmar Honsové z Meteopressu začaly vyskytovat na Šumavě v pondělí ve 14 hodin na vlnící se studené frontě, která postoupila do Česka z Bavorska. „Protože na území Česka byl naopak teplý a vlhký vzduch, byly bouřky tak intenzivní. Na některých místech došlo i ke spojení dvou bouřek a vzniku takzvané﷯ supercely, v níž se rychle tvoří krupobití,“ objasnila Honsová.

Jelikož bouřky byly podle ní stacionární, tedy téměř bez postupu, bylo běžné, že na jednom místě spadlo až 80 mm srážek a o pět set metrů dál skoro nic. Mezi nejpostiženější obce ve Středočeském kraji patřily Hořovice na Berounsku. Tady napadly kroupy až do výše 30 centimetrů.

S bouřkami se budeme setkávat nejméně do konce týdne. „Ty intenzivnější nás čekají o víkendu, kdy bude rtuť teploměru dosahovat až 30 °C,“ předpovídá Honsová.

Co je supercela

Supercela je bouřka tvořená jednou mohutnou rotující bouřkovou buňkou. Jsou nejčastějšími producenty tornád a jsou typické především pro USA.

V Česku unikátní jev

Supercelární bouře se ﷯čas od času objeví i u nás. Dvě supercely nesla studená fronta v pondělí ze Šumavy nad Prahu, kde se »slily« do jedné velké a ta zamířila dále na sever Čech. Další vznikla přímo nad Prahou.

Zámkem se valila voda!

Ledovou ránu z nebe schytal i hořovický zámek na Berounsku. Kastelán Libor Knížek (45) právě přijel z dovolené, když ho v pondělí přivítala záplava krup až po kolena!

„Jen jsem vystrčil ruku ven a ty velké kroupy mě tak praštily, že už se mi opravdu nechtělo,“ smál se včera kastelán. Jenže v pondělí mu do smíchu nebylo. Led na zámku ucpal okapy a voda se tak valila stropem po schodišti. „Ve vstupním vestibulu bylo asi deset čísel vody, veškeré brány byly zaváty tak po kolena kroupami,“ líčil Knížek.

Jenže zájezdy nepočkají. „Uklízeli jsme celou noc, navíc tu pomáhala stavební firma provádějící rekonstrukci,“ dodal kastelán.

Kastelán Libor Knížek po dovolené rychle najel do pracovního rytmu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.