Chcete do lázní? STOP tlouštíkům, kuřákům i pijanům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Chcete do lázní? STOP tlouštíkům, kuřákům i pijanům!

Tato omezení obézních, kuřáků a alkoholiků se netýkají té lázeňské léčebně rehabilitační péče, která bezprostředně navazuje na hospitalizaci pro danou nemoc a je nedílnou součástí pooperační péče.
Tato omezení obézních, kuřáků a alkoholiků se netýkají té lázeňské léčebně rehabilitační péče, která bezprostředně navazuje na hospitalizaci pro danou nemoc a je nedílnou součástí pooperační péče. (Foto ara)

Máte nadváhu, trápí vás klouby a potřebovali byste totální endoprotézu a následnou lázeňskou rehabilitační léčbu? Tak byste měli začít hubnout!

Může se totiž stát, že lékaři podmíní operaci tím, že výrazně shodíte. A to jak v případě operace, tak i v následné lázeňské léčbě. Nadváha nebo dokonce obezita se významně podílí na pacientových obtížích a obezita je rizikem samotného operačního výkonu i příčinou možných pooperačních potíží a komplikací v následné rehabilitaci. Celkový efekt operace je tak u osob s výraznou nadváhou snížen.

Zhubnutí může být i podmínkou pro navržení a schválení lázní. „Vyhláška ministerstva zdravotnictví skutečně v některých případech vyžaduje, aby pacient zhubl,“ vysvětluje mluvčí VZP Oldřich Tichý a dodává: „Při opakovaném pobytu je nutné doložit, že pacient s BMI vyšších než 30 zhubl od posledního pobytu o 5 %. To ale zase není tak nesplnitelné. Např. při váze 85 kg a výšce 165 cm (BMI 31) je to asi 4,5 kila dolů. U obézních při BMI nad 35 je potřeba shodit 10 % od posledního pobytu v lázních. To platí i pro pacienty s problémy pohybového ústrojí, hypertenzí a diabetem.“

Vyhledejte odborníky

Je jasné, že pro některé pacienty, např. s těžkou artrózou, bude redukce hmotnosti obtížná. Ideální je proto udělat první kroky pod dohledem odborníků. Poptejte se u své zdravotní pojišťovny, zda můžete získat příspěvek na sestavení jídelníčku od obezitologa či diabetologa a informujte se, jaká forma pohybu je pro vás nejvhodnější.

Kuřáci

Kuřák se srdečními obtížemi nebo s žaludečními vředy se může dočkat odmítavého přístupu k lázeňské léčbě jak ze strany svého praktického lékaře, tak i zdravotní pojišťovny. „Pokud lékař nepředepíše kuřákovi lázně na léčbu žaludečních vředů, postupuje správně z hlediska právního i odborného medicínského pohledu,“ říká Oldřich Tichý. Kouření je v tomto případě kontraindikací lázeňské léčby, tedy důvodem, proč ji pacient nemůžete absolvovat.

Lázně nedostane, když:

• trpí nějakou chorobou ze skupiny nemocí trávicího ústrojí
• je po operaci žaludku, dvanáctníku, jícnu a střev
• má nemocné oběhové ústrojí
• má poruchu výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí (včetně diabetu!)
• potýká se s nemocí dýchacího ústrojí

Alkoholici

Alkoholik po operaci, je-li u něho shledána zdravotní indikace k lázeňské péči a je do lázní přeložen z lůžka na lůžko, má pobyt hrazen. Pokud však bude chtít do lázní opakovaně, pravděpodobně nemá šanci. Alkohol ve fázi závislosti patří mezi obecné kontraindikace lázeňská léčebně rehabilitační péče.

Jaké je vaše BMI?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.