Otřesná skutečnost: Každý třetí Čech zahýbá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Otřesná skutečnost: Každý třetí Čech zahýbá!

Průzkum ukázal, že jsme experimentátoři.
Průzkum ukázal, že jsme experimentátoři. (Profimedia.cz)

Nevěra byla, je a vždycky bude. Podle průzkumu agentury STEM/MARK se nevěry dopouští každý třetí obyvatel Česka ve věku 18 až 59 let. Více než polovina z nich říká, že šlo o pouhý jednorázový »úlet«.

Raději bez kondomu
Co je podle odborníků alarmující? Že při nevěře se lidé příliš nechrání. Jen třetina záletníků myslí na své zdraví a použije kondom. To ukazuje, že jejich postoj k riziku pohlavních chorob je lehkovážný. Průzkum ukázal, že až 91 % nevěrných osob po mimopartnerském sexu ani nenapadne jít na vyšetření HIV, přestože i nadále praktikují sex se svým stálým partnerem. Jsou totiž přesvědčeni, že jich se nějaká pohlavní nákaza netýká.

Nejčastější je úlet
„Velkým problémem je, že se většina nevěr, až 56 %, odehrává formou jednorázového »úletu«. Účastníci nevěry tak neznají sexuální historii protějšku, a proto mohou jen obtížně zhodnotit možné riziko pohlavní nákazy. Je to o to vážnější, že po takovémto úletu přijde na testy HIV jen 9 % těch zodpovědnějších podvádějících,“ upozorňuje MUDr. David Jilich z AIDS centra Nemocnice Na Bulovce.


Sex ve třech, sex se stejným pohlavím
Průzkum ukázal, že jsme experimentátoři. Sex ve třech někdy zkusilo 16 % z nás. Mimopartnerský sex s osobou stejného pohlaví mělo 7 % žen a 5 % mužů.  Poslední údaj je zvlášť důležitý z hlediska možného nakažení HIV.  Znamená to totiž, že 120 tisíc mužů bylo své partnerce nevěrných zase s muži. Pravděpodobně se jednalo o bisexuální sex a právě mužští bisexuálové a homosexuálové patří do skupiny nejvíce ohrožených HIV. Tvoří totiž až 80 % případů nakažených tímto virem.

Proč heterosexuál spí s mužem?
Podle psycholožky Laury Janáčková ze Sexuologického ústavu VFN v Praze může mít bisexuální chování mužů hned několik důvodů. „U mladších mužů jde nejčastěji o experimentování a hledání nových zážitků. Důvodem může být i nevyjasnění sexuální orientace. Mnozí bisexuálové mohou být též latentní (utajení) homosexuálové, kteří se nechtějí ke své orientaci přiznat a žijí v relativně spořádaném heterosexuálním svazku,“ dodává Janáčková.

HIV stále hrozí! Počet pozitivních roste!
V 90. letech jsme se báli nákazy HIV, ale současná generace už si s tím hlavu moc neláme. Přitom počet HIV pozitivních stále roste. V roce 2015 přibylo u nás průměrně 22 nemocných za měsíc, letos za první tři měsíce bylo zaznamenáno už 95 nakažených! Ovšem odhaduje se, že nemocných je třikrát víc než celkových 2685 evidovaných.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.