Po 71 letech vyzvedli ostatky skladatele Oberfelda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Po 71 letech vyzvedli ostatky skladatele Oberfelda!

Skladatelovy ostatky byly z hrobu vybírány kost po kosti.
Skladatelovy ostatky byly z hrobu vybírány kost po kosti. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Ostatky francouzského skladatele židovského původu Casimira Oberfelda (†42) opustily hromadný hrob v Přelouči. Ležel v něm 71 let s dalšími osmi oběťmi vlakového transportu smrti z Osvětimi, jejichž těla nacisté na přeloučském nádraží vyhodili z vagonu.

Tělo skladatele meziválečných operet a písní k více než 50 filmům nechal vykopat jeho nemanželský syn Gregoire Dunant. Ten se až ve svých 17 letech z nalezené písemnosti dozvěděl, že Oberfeld je jeho biologickým otcem a začal po něm pátrat. To se mu podařilo díky údajům z Osvětimi a dochovanému plánku hromadného hrobu, na němž tehdy farář napsal vytetovaná čísla na rukou pohřbených většinou z hladu a vyčerpáním zemřelých vězňů.


V roce 2011 dosáhl odebrání vzorků z kostí, které potvrdily shodnou DNA a včera se splnilo jeho přání ostatky otce exhumovat a převézt do Francie, kde budou pohřbeny již v rakvi. Mezi vytaženými kostmi se našly jeho brýle a zbytky bot skladatele.

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.