Na pokroku v léčbě se podíleli i Češi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Na pokroku v léčbě se podíleli i Češi

 (Shutterstock)

Čeští vědci mají na svém kontě mnoho objevů. Jsou jimi mimo jiné zásluhy na pokroku v léčbě potíží s klouby. Podařilo se jim totiž zkombinovat tradiční kloubní výživu s účinky enzymů. Proč má objev takový význam?

Doposud se pro výživu kloubů využívaly složky, jejichž úkolem bylo především doplňovat látky pro klouby, vazy, šlachy. Jejich opravdové využití organizmem je ale diskutabilní. Např. pouhý kolagen, pokud je navíc v přípravku obsažen v malých dávkách, k řešení potíží nestačí.

Úloha enzymů

Enzymy jsou speciální bílkoviny, které v lidském těle působí jako urychlovače chemických reakcí. Ze školy si možná pamatujete, že v žaludku, a hlavně v tenkém střevě štěpí stravu. Jinak by se základní živiny z potravy do těla vůbec nevstřebaly. V organizmu však působí další tisíce enzymů, které si tělo umí vyrábět i samo a díky nimž probíhá většina důležitých reakcí. Největší význam mají v tomto směru proteázy nebo také proteo-enzymy. Při sportu, namáhavé práci, ale i při běžném pohybu se opotřebovávají tkáně (např. chrupavka) a zbytky těchto tkání musí tělo rychle zlikvidovat. To zajišťuje jakási úklidová četa v podobě právě proteáz. Při bolestech kloubů rovněž hrají enzymy důležitou roli. Potlačují rychle probíhající zánět, který je zdrojem bolesti.

Účinná kombinace

Českým vědcům se při vývoji kloubních přípravků podařilo zkombinovat osvědčený glukosamin sulfát, který tvoří základní stavební látku každé kloubní chrupavky, právě s enzymy označovanými jako proteázy. Význam tohoto spojení spočívá v tom, že odstraňuje zánět a dodá kloubům výživu. Enzymy působí na probíhající zánět velmi rychle a u bolestí kloubů zajišťuje tato kombinace znatelnou úlevu již v prvních týdnech podávání.

Nejlepší výzva

*Dopovat klouby, vazy a šlachy výživou vybranou bez rozmyslu nemusí mít žádaný výsledek. Při volbě vhodných kloubních preparátů tak zohledněte účinnost toho kterého přípravku, to, nakolik je zajištěná vstřebatelnost výživy v těle, informujte se o vedlejších účincích i podmínkách dávkování.

Poslouchejte  tělo

Bolest kloubů je nejdůležitějším symptomem osteoartrózy. Zvyšuje se s námahou a s postupem nemoci, s nímž jde ruku v ruce i omezování kloubní pohyblivosti. Bolestivost už nemusí být jen otázkou pohybu, ale může být citelná i na pohmat. Dejte pozor! Pouhé tlumení bolesti bez léčby příčiny vede k dalšímu přetěžování postiženého kloubu a ke zhoršování stavu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.