Herečka Gabriela Vránová: Moře vyléčí absolutně všechno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Herečka Gabriela Vránová: Moře vyléčí absolutně všechno!

Rodilá Slovenka čerpá energii také na chalupě v severních Čechách. Už se naučila, že tam zcela vypne a nemyslí na povinnosti.
Rodilá Slovenka čerpá energii také na chalupě v severních Čechách. Už se naučila, že tam zcela vypne a nemyslí na povinnosti. (archiv Gabriely Vránové)

Anička Čiháková z Chalupářů

Gabriela Vránová (76) promluvila otevřeně o svých zdravotních problémech! Za nejlepší lék na všechny neduhy považuje moře. Psychiku si pak léčí na milované chalupě na Českolipsku.

Gábi, vy máte řadu let problémy se zády a bedry, pořád vás bolí?

Teď je to jakž takž! Svědčí o tom to, že sama uklízím doma a na chalupě. To mi dává zabrat, protože na to nejsem moc zvyklá. Mám na to paní, ale ta je nemocná, tak se snažím já. A do toho mě ještě bolí kolena.

Co vám na bolesti pomáhá?

Prášky, rehabilitace, masáže… Nejvíc mě to bere na podzim a v zimě. To pak sotva stojím na jevišti. Snažím se, aby lidé nic nepoznali. A daří se mi to. (smích)

Používáte při léčbě neduhů také bylinky?

Já osobně ne, ale trošku mě to mrzí, protože na ně velice věřil můj tatínek Jaroslav. Dokonce si tím vyléčil zánět středního ucha. Na tohle byl ohromný, tomu rozuměl. Já tomu ale věřím a fandím…

Gabriela Vránová miluje moře. "Je to všelék," říká.

Dáte třeba i na babské rady?

No, babské rady, já tomu spíše říkám maminčiny rady. Ano! Svým způsobem, ale musí to být od někoho věrohodného, jako byla třeba právě moje mamuška...

A co léčitelé? Využila jste někdy jejich pomoci?

To ne, ale máme svého osobního lékaře Láďu Nováka, který je současně léčitelem, a ten léčitele nezavrhuje. Sám osobně spojuje obé, lékaře a léčitele dohromady.

Pokud jde o lázně jako způsob léčby, jezdíte tam?

Určitě ano, strašně tomu věřím, protože je to každopádně odpočinek, i když je to někdy náročné na fyzičku těmi procedurami. Je to i změna, příjemný pocit starat se sám o sebe. A to je báječná věc.

Platí to i o pobytu u moře?

O tom to platí tisícinásobně! Moře vyléčí absolutně všechno, já na tohle hodně věřím. Musí tam být ale teplo…

Herečka radí nepřipouštět si spoustu věcí a ignorovat "blbosti", které nás obklopují. I to je prý recept na pevné zdraví.

Kam jezdíte ráda k moři?

Do Chorvatska nebo do Řecka. Víte, v Česku, když jsou vedra, to mi vadí. Ale u moře se to snáší jinak.

A kam se schováváte v Česku před horkem?

Nejraději na chalupu, kterou máme v severních Čechách.

Vy umíte na chalupě vypnout a nemyslet na práci?

Ano, už to umím. Moc dlouho jsem se to učila, ale už umím. Vypnout znamená nemyslet. Člověk nemůže pořád přemílat v hlavě věci, které byly a budou… Nejlepší je si vzít knížku a přečíst si něco. Anebo se přes den dívat do nebe a večer do hvězdiček. Na chalupě mi to jde nejlépe…

Pouštíte si při tom třeba staré desky nebo filmy?

To je hezké, co říkáte. Máme tam veškerá zařízení, rádio, televizi, gramofon, DVD přehrávač. A tak si občas na chalupě pustím kazetu nebo DVD, které jsem nikdy nebo léta neviděla, neslyšela…

Jedna z nejznámějších rolí: Anička Čiháková z Chalupářů.

Gábi, proto, aby se člověk cítil dobře, je důležité, aby si nepřipouštěl řadu věcí! Vy jste mi několikrát říkala, že kolem sebe vidíte spoustu blbostí a že vás to rozčiluje. Změnilo se to?

Rozhodně ne. Proboha, ono stačí se podívat na televizi. Tam vyhazují nohy, ukazují holé zadky, sahají si na všechno možné – anebo vypráví přiblblé vtipy. A já se děsím, že to některé lidi může bavit. Kdyby se to lidem nelíbilo, tak by to ty stanice nevysílaly. Dnes se hodnotí podle sledovanosti. Televize se podřizují divákovi – anebo toho diváka směřují někam jinam. Blbosti je kolem nás plno.

Je to podle vás i v chování politiků?

Rozumím, kam míříte. Já bych řekla: Jak u koho, jak kterého. Najdou se mezi nimi chytří a vzdělaní lidé. Ale najdou se i tací, kteří slibují pitomosti. Není mi však souzeno, abych hodnotila naši situaci politickou, ale je to i tím.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.