20 nejžádanějších profesí na trhu: Koho hledají klíčové firmy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

20 nejžádanějších profesí na trhu: Koho hledají klíčové firmy?

Fotografie
Fotografie (internal)

Nezaměstnanost i chudoba jsou dost těžké samy o sobě. Pokud ale člověka postihnou najednou, můžou ho srazit na dno. Teď ale všem nezaměstnaným konečně svítá na lepší časy. Práce je dost a šéfové se můžou přetrhnout, aby sehnali nové pracanty. 

Nejvíc lidí chybí průmyslu. Zaměstnavatelé marně shánějí 70 000 dělníků. Chybějí ale i vysokoškoláci. Hlad je po strojařích, elektrotechnicích, chemicích či expertech textilního průmyslu s diplomem. Jen přes úřady práce nabízejí firmy více než 124 000 volných pracovních míst!

Práce je dost

S obrovskou nabídkou volných pracovních míst úzce souvisí i nízká nezaměstnanost. Ta je nyní nejnižší za posledních dvacet let. „Míra nezaměstnanosti klesla na historicky nejnižší úroveň od roku 1996,“ potvrzuje Petra Báčová, mluvčí Českého statistického úřadu.

Brzdí rozvoj

„Rekordně nízké hodnoty nezaměstnanosti jsou dobrou zprávou pro zaměstnance, horší pro podniky, které se obávají, že nedostatek pracovníků zbrzdí jejich rozvoj,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz. Podle ní chybí zvláště v regionech s nízkou nezaměstnaností zaměstnanci v dělnických profesích jako takoví, nejen kvalifikovaní pracovníci a specialisté, jak tomu bylo ještě počátkem roku.

Dobrá zpráva: Nezaměstnanost klesá

Nezaměstnanost padá stále níž. V dubnu už klesla na 5,7 procenta. A protože česká ekonomika je v dobré kondici, podle odborníků se bude snižovat i dál. „Situaci na pracovním trhu ovlivňují sezonní práce, které už jsou v plném proudu, především ve stavebnictví a zemědělství, dále pak v lesnictví, zahradnictví, pohostinství, lázeňství či turistickém ruchu,“ říká generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.


Na jedno místo se tlačí 3 uchazeči

Podle údajů z úřadů práce se na jedno volné místo tlačí v průměru tři uchazeči. Nejhorší situace je v Karviné, Ústí nad Labem a v Chomutově. Naopak nejlepší je v Domažlicích.

Firmy si zaměstnance kradou 

S nedostatkem zaměstnanců nejvíc bojují malé a střední firmy. „Tyto podniky jsou brutálně okrádány velkými podniky se zahraničními vlastníky o své zaměstnance,“ tvrdí Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů, která sdružuje asi stovku firem. Podle něj se běžně stává, že velké podniky si tvoří pořadníky z kontaktovaných zaměstnanců a těm zavolají pár hodin před nástupem na směnu u stávajícího zaměstnavatele. Zaměstnanec se pak už u svého »bývalého« zaměstnavatele neobjeví a ten mu podle zákoníku práce musí dát výpověď kvůli hrubému porušení pracovní kázně.

Za doporučení pracanta se platí

Na nedostatek zaměstnanců a zhoršující se situaci na pracovním trhu pak reagují někteří manažeři i odměnou za doporučení nového pracovníka. A kdo může, svým pracantům přidává. Zvyšovat platy tak musí i malé firmy, protože jinak by jim je »přetáhly« nadnárodní koncerny.

Retro výhody se vracejí: Frčí byty i rekreace 

Firmy lákají na dny dovolené navíc i příspěvky na odpočinek, dovolenou či pobyt v lázních. Do kurzu se vracejí i podnikové zájezdy a rekreační zařízení. Frčí i možnost zlevněného odkupu firemních výrobků nebo levnější benzin. Další firmy lákají na zlevněné ubytování v podnikových bytech, na vlastní školky či hlídací koutky. Znovu se vracejí i nabídky zvýhodněných půjček, stipendia.
„Nabízíme atraktivní balíček benefitů včetně bonusu k platu, dotovaná teplá jídla, pět týdnů dovolené, příspěvek na penzijní spoření, životní pojištění včetně pojištění invalidity, pitný režim na pracovišti zdarma, dopravu do práce zdarma,“ popisuje například Karel Taschner z Amazonu.

„V současné době je největší poptávka po dělnících ve výrobě a pracovnících v gastronomickém oboru,“ potvrzuje Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz. 

Rvačka ale není jen o dělníky. „Český trh práce už také roky hladoví po řidičích,“ říká k další žádané profesi Tomáš Ervín Dombrovský, analytik LMC, společnosti, která provozuje Jobs.cz i Prace.cz. Na předních místech žebříčku se ale dlouhodobě drží i programátor CNC strojů nebo prodavačka. „Nejvíce práce je nyní v obchodu – a nezáleží na tom, zda jde o obchodní zástupce, nebo prodavače, velká poptávka je i po pracovnících v administrativě,“ dodává Dombrovský.

Aha! podle údajů z úřadů práce a z pracovního portálu Prace.cz sestavilo velký přehled nejhledanějších profesí. K výkonu žádné z nich přitom není potřeba vysokoškolské vzdělání...

Koho firmy hledají

Profese - Nástupní plat

Dělník 12 – 23 000 Kč
Prodavač 14 – 20 500 Kč
Řidič 20 – 25 000 Kč
Kuchař 17 – 30 000 Kč
Obchodní zástupce 15 – 30 000 Kč
Číšník/servírka 16 – 19 000 Kč
Administrativní pracovník 17 – 25 000 Kč
Seřizovač CNC strojů 20 – 23 000 Kč
Uklízečka 10 – 12 000 Kč
Pracovník ostrahy 10 – 15 000 Kč
Řidič vysokozdvižného vozíku 20 – 22 000 Kč
Pokladní 15 – 30 000 Kč
Skladník/manipulant 18 – 23 000 Kč
Strojní zámečník 20 – 24 000 Kč
Automechanik 20 – 30 000 Kč
Svářeč 20 – 25 000 Kč
Pracovník zákaznického centra 17 – 25 000 Kč
Elektromechanik 21– 24 tisíc Kč
Obráběč kovů 21 – 25 tisíc Kč
Elektrikář 19 – 24 000 Kč

Přečtěte si
-bello-
13. 5. 2016 • 10:04

Tak nevím.To bylo furt jak za komunistů bylo vše až moc sociální a polistopadové pravicové vlády začaly být papeženštější papeže a koukám, že najednou se sem vrací výhody, které fungují v kapitalistické Evropě Západu ( nejsme děsivý USA) a které tady pro " levicovost " zakopalo ODS ( včetně ale i Havla ) do země. Jo a zapomněla bych, máme extra výhodu slavného Schengenu, který nás měl spasit.Máme tady Slováky, co se ani nenamáhají mluvit česky a díky Schengenu tady máme leccos, jen ne pracanty .Mimo něj se nám tady nepozorovaně usadila úkáčka a se rozmnožila a už na ně doplácíme ( zdravotní, mateřské, rodičovské - a že zdravotní si bohatě, bohatě tady vybírají !!!). Pak tady máme zdrhající Francouze, ale to je nemakačenková cikánská špína.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.