Klučina našel mayské město! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Klučina našel mayské město!

Ztracené město leží uprostřed džungle.
Ztracené město leží uprostřed džungle. (Foto Profimedia.cz, ara)

Kanaďanovi Williamu Gadourymu je teprve 15 let, ale už má na svém kontě senzační objev – zřejmě objevil jedno ze ztracených měst Mayů! „Vedly mě hvězdy,“ říká, jak na místo v husté yukatánské džungli přišel.

Zatímco Williamovi vrstevníci randí s děvčaty, on listuje knížkami. Spolužačky totiž ohromuje jinak – svými znalostmi! A teď se Kanaďan vytasil s pořádným trumfem. Přišel totiž s unikátní teorií, že si Mayové stavěli svá města podle polohy hvězd na nebi.
Jak ho to napadlo? Nejdříve důkladně prostudoval publikace o tom, kde všude se nachází všech 117 doposud známých mayských měst. Ty pak následně spojil s mapou souhvězdí a všiml si jedné nesrovnalosti – v jednom ze souhvězdí byly sice tři hvězdy, ale on do něj dokázal dosadit města pouze dvě. „Jedno chybí! Ještě se nenašlo!“ problesklo Williamovi hlavou.


Okamžitě proto začal podrobně analyzovat mapy i podklady ze satelitů a podařilo se mu identifikovat objekt na území dnešního Mexika, který připomíná pozůstatky ztraceného města. William¨ho pojmenoval jako K’aak Chi, což v překladu znamená Ohnivá ústa. Na začátku byl konec světa

Vášeň pro Maye se u Kanaďana projevila v roce 2012. Všude četl nejrůznějších předpovědi o konci světa, který kdysi předpovídali, a chtěl se o nich proto dozvědět co nejvíc. „Nechápal jsem, proč stavěli svá místa tak daleko od řek, nebo na odlehlých místech v horách. Museli proto mít nějaký důvod,“ říkal si mladý objevitel. „Došlo mi, že uctívali hvězdy a v tu chvíli mě to napadlo,“ vysvětlil William, jak na svou teorii přišel.

Jsou tam ulice i pyramida?!

Archeologové i historici nad Williamovou teorií žasnou. Jenže její potvrzení bude komplikovanější. Pozůstatky stavby se totiž nachází uprostřed džungle, navíc pod hustým porostem. Zatím tak mají pouze satelitní snímky. „Je na nich vidět síť ulic, ale i větší náměstí, které by mohlo ve skutečnost i být pyramidou,“ říká Armand La Rocque z univerzity v Novém Brunšviku.

Doposud se podařilo objevit 117 mayských měst.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.