23 tipů a dobrých rad pro milovníky grilování: Budete lepší než šéf! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

23 tipů a dobrých rad pro milovníky grilování: Budete lepší než šéf!

Potraviny grilujte vždy na pořádně rozpáleném grilu.
Potraviny grilujte vždy na pořádně rozpáleném grilu. (Foto Aha! – Martin Pekárek, Mária Rušinová)

Počasí se konečně začalo tvářit jarně, a proto je perfektní doba na to, přichystat se na grilování, které tolik milujeme. Je totiž něco lepšího, než pohostit rodinu či přátele za teplého odpoledne na terase nebo zahradě dobrotami připravenými na žhavém roštu? Odborníci z Teska pro vás proto připravili spoustu rad, se kterými se stanete skutečným odborníkem.

Jak připravit maso na grilování?
1. Velice důležité je vyndat maso z lednice několik hodin před grilováním. Pokud dáte studené maso rovnou na gril, ztuhne.
2. Jestliže máte raději ryby a mořské plody a nemáte zrovna čerstvé kousky, je potřeba jim dát čas při rozmrazování. Nechte je pomalu roztát při pokojové teplotě, aby maso zůstalo kvalitní.
3. Pozornost věnujte také porcování masa. Zvláště u steaků je důležité nakrájet maso na přiměřeně široké kousky. Doporučovaná šířka u hovězího je 3 cm a u vepřového masa 2 cm.

 

Jak dlouho marinovat a co použít na marinádu?
4.Délka marinování záleží na mase. Kuřecímu stačí opravdu krátký čas – už cca po hodině v marinádě je maso připraveno ke grilování.
5.Vepřové maso vyžaduje delší dobu marinování. Doporučená doba je 2, maximálně však 12 hodin.
6.Hovězí a telecí maso marinujte až 24 hodin. Před umístěním na gril nechte maso okapat a znovu potírejte, až se na grilu zatáhne.
7.Při přípravě marinády myslete na to, že méně je někdy více – zejména solí pak šetřete.
8.Opravdu záležet si pak dejte při výběru kvalitního oleje a nebojte se používat různé kombinace bylinek – na grilování je výborný rozmarýn, šalvěj, tymián, oregano, bazalka, paprika, muškátový oříšek a také chilli. Skvěle poslouží i kořenicí směsi nebo již hotové marinády.

 

Které maso se nejvíce hodí na grilování?
9.Na gril se hodí téměř všechna masa. Důležité je dát si při výběru záležet na konkrétním typu, a zejména kvalitě. Jak tedy na jednotlivé druhy?
10. Hovězí maso. Z hovězího masa se na grilování hodí hovězí svíčková, roštěnec, žebírka nebo ořech. Zkusit můžete také méně tradiční pupek. Maso nerozklepávejte, na rošt ho umísťujte přimáčknuté k sobě. Udrží si tak šťávu.
11.Kuřecí maso. Na gril se vyplatí koupit rovnou celé kuře. Drůbež se totiž rychle vysušuje, a je proto lepší s kůží. Nejčastěji se připravují kuřecí prsa, ale výborná jsou také kuřecí stehna a křidýlka.
12.Vepřové maso. Na grilování vepřového masa jsou vhodnější libové části. Použít můžete krkovičku, kotletu či panenku. Pokud zvolíte panenku, před grilováním ji nakrájejte na medailonky. Vepřové maso chutná nejlépe naložené v kvalitní marinádě.
13.Ryby a mořské plody. U ryby a mořských plodů dbejte především na čerstvost. Rybu je dobré před grilováním naříznout a v těchto částech prosolit. U grilovaných ryb nesmí chybět máslo, citronová šťáva a bylinky.
14.Jehněčí maso na grilu. Jehněčí nepatří sice k běžně používaným masům na gril, ale přitom je velice chutné a doporučujeme jej vyzkoušet. Na grilování je vhodné maso ze hřbetu. Jehněčí maso má málo tuku, takže je nutné jej před grilováním naložit do marinády nebo potřít olejem.

 

Jak dlouho nechat maso na grilu?
15.Čas grilování masa je v první řadě závislý na druhu masa a jeho tloušťce. Obecně platí, že na každý centimetr výšky připadají 2 minuty grilování. Pokud tedy máte steak o výšce 3 cm, grilujte jej celkem 6 minut, tedy 3 minuty na každé straně.
16.Při grilování maso otáčejte nejlépe jen jednou a vždy kleštěmi, abyste jej zbytečně nepropichovali a z masa tak neodtékala chutná šťáva.

 

Jak na grilu připravit mleté maso?
17.Dokonalý burger uděláte jen na grilu. Na jeho přípravu je vhodné jak vepřové, tak hovězí maso.
18.Maso doporučuji pomlít dvakrát a následně jen osolit a opepřit. Více burgery nepotřebují.
19.Aby si bochánek zachoval svůj tvar a nevyboulil se, udělejte do něj ještě zasyrova malý důlek uprostřed.

 

Co bych si mohl ugrilovat, pokud jsem vegetarián?
20.Přestože nepatříte k masomilcům, grilování se vzdávat nemusíte. Místo klasického steaku si dejte tofu, které můžete použít např. místo párku a pochutnat si na chutných hotdogách.
21.Na grilu je možné připravovat také nepřeberné množství zeleniny nebo hub. Stále oblíbenější jsou také různé druhy sýrů, jako např. hermelín, oštiepok, halloumi, nebo dokonce grilované ovoce.
22.Na grilu můžete připravit ananas, jablka, ale i broskve nebo banány – ty je ovšem vzhledem k jejich jemnosti nutné grilovat ve slupce.

 

Čištění
23.Svůj gril očistěte po každém použití. Ušetříte si další práci a starosti o váš drahocenný »stroj«.

 

Jak poznat míru propečení masa
Buď do něj zapíchnete teploměr a vyteče vám lahodná šťáva, nebo uděláte jednoduchý test rukou. Poslouží vám k tomu ruka, kterou píšete, a ukazováček té druhé. Nejdřív si tu píšící uvolněte, protřepejte. Pak na dlani zmáčkněte místo pod palcem. Tak je měkké syrové maso, tedy raw steak.
Dotkněte se palcem ukazováčku, zmáčkněte stejné místo. Takový je steak rare.
Dotkněte se palcem prostředníčku, zmáčkněte stejné místo. Takový je steak medium rare.
Dotkněte se palcem prsteníčku, zmáčkněte stejné místo. Takový je steak medium.
Dotkněte se palcem malíčku, zmáčkněte stejné místo. Takový je steak well done.
Když pak zmáčknete maso na grilu, přesně poznáte, jak je propečené.

Kuchař Jan Hajný dělá z grilování umění.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.