Stárnul 8x rychleji, umřel v 15 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Stárnul 8x rychleji, umřel v 15 letech!

Nihal se stal jednou z tváří nadace, která se snaží získat prostředky na výzkum progerie a vyvinutí léku.
Nihal se stal jednou z tváří nadace, která se snaží získat prostředky na výzkum progerie a vyvinutí léku. (Foto Profimedia.cz)

Celý svůj život prožil jako ve zrychleném filmu. Jeho tělo totiž vinou vzácného Hutchinson-Gilfordova syndromu, což je nejtěžší forma progerie, stárlo osmkrát rychleji než mělo. Svůj krátký příběh teď Ind Nihala Bitl dopsal, zemřel ve věku 15 let.

Indův život byl jak vystřižený z dramatu Podivuhodný příběh Benjamina Buttona. On však na rozdíl od filmového hrdiny ztvárněného Bradem Pittem (52) nemládl. Naopak – stárl daleko rychleji než normální lidé! Už od dětství proto vypadal jako kmet. V osmnácti měsících měl vystouplé klouby, hluboké vrásky, tělo poseté stařeckými skvrnami, vlasy fuč...


Lékaři mu kvůli jeho poruše dávali jen pár let života, jelikož děti s progerií často umírají na infarkt či mrtvici. Navzdory svému onemocnění se ale snažil žít svůj život plnými doušky, i když věděl, že moc času na světě vyměřeného nemá. „Když mu bylo deset let, měl už tělo seniora,“ popisuje lékař Parag Tamhankar. A i když se rodiče snažili najít svému milovanému synkovi pomoc po celém světě, neuspěli. Na progerii totiž lék doposud neexistuje. Nihalovi se zřejmě stala osudnou dehydratace, kterou trpěl po svatební veselce, na niž se vydal se svými rodiči. Ti ho sice okamžitě převezli do nemocnice, tam ale chlapec bohužel tento týden zemřel. Dle lékařů ho zřejmě zabily zkornatělé cévní stěny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.