Rodiny se třemi dětmi: Život bez daní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Rodiny se třemi dětmi: Život bez daní!

Vláda chystá daňové zvýhodnění pro rodiny se třemi dětmi.
Vláda chystá daňové zvýhodnění pro rodiny se třemi dětmi. (Foto: scom)

Vláda má unikátní plán. Chystá se rekordně snížit daně rodinám se dvěma a více dětmi. Návrh je součástí balíčku změn, který míří ke schválení.

Každý rok ušetří víc
Národ stárne, a tak se politici snaží zvýšit porodnost. Jednou z cest je i daňové zvýhodnění rodin s více dětmi. Podle koaliční smlouvy se daňové slevy zvyšují ve třech vlnách. Zatímco v roce 2014 byly slevy na každé dítě ještě stejné, od roku 2015 se začínají měnit podle počtu dětí.

Jednodětní ostrouhají
Smůlu mají rodiče s pouhým jedním potomkem. Daňové zvýhodnění na jedno dítě zůstává stále stejné a s jeho zvýšením se nepočítá. Už druhé dítě ale znamená daňovou úsporu, která se má zvýšit na 19 404 Kč. Nejvíc pak ušetří rodiny s více dětmi. Na třetí a další dítě se má totiž vztahovat daňová sleva ve výši 24 204 korun.


Tři děti znamenají nulové daně
Podle odborníků tak návrh na zvýšení daňových úlev znamená, že rodič s příjmem 34 tisíc korun hrubého a se třemi dětmi nezaplatí na daních z příjmů ani korunu.

Chudým naopak zaplatí stát
Výrazně lépe než nyní na tom budou rodiny s více dětmi, které mají příjem nižší než 34 000 korun. Stát jim totiž peníze dá! Pokud by totiž otec nebo matka třech dětí brali méně a daňová sleva na děti tak převýšila vypočítanou daň, stát jim to »dorovná« ze státní kasy. Jestliže mají čtyři a více dětí, mohli by z rozpočtu státu dostat až 60 300 korun! Těmto »dorovnávacím« částkám se říká daňový bonus a z rozpočtu tímhle způsobem rodiče celkem získávají devět miliard korun.

Bez práce sleva není
Daňové »přeplatky« ale od státu nedostane ale každý, kdo má houf dětí. Aby mohl peníze získat, musí prokázat snahu pracovat. Ročně by měl vydělat aspoň šestinásobek minimální mzdy. Ta je od letošního roku stanovena na částku 9900 Kč. Ročně je tak potřeba si vydělat minimálně 59 400 korun. Měsíčně tak v průměru stačí přijít si na mzdě ke 4950 korunám. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.