Patrik (7) trpí vzácnou nemocí! Jenže malý bojovník dělá zázraky… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Patrik (7) trpí vzácnou nemocí! Jenže malý bojovník dělá zázraky…

Patrik měl být podle prvních prognóz ležák.
Patrik měl být podle prvních prognóz ležák. (Foto Aha! – Petr Novotný, archiv rodiny)

Zdravý lidský mozek připomíná svým tvarem ořech, na povrchu je zvrásněný do závitů. Patrik Chovančík (7) se však narodil s mozkem prakticky vyhlazeným. Kvůli vzácné vývojové vadě měl být ležák, ale lékaře překvapil...

Patrik z Rakovnicka přišel na svět na první pohled jako zdravé miminko. Brzy ale rodiče viděli, že se ve vývoji opožďuje. „Původně si doktoři mysleli, že se Páťovi špatně vstřebává mozkomíšní mok a poslali nás na magnetickou rezonanci. Tam pak viděli, jak jeho mozek ve skutečnosti vypadá,“ popisuje Patrikova maminka Dana (30) a dodává, že lékaři působili hodně překvapeně. Lissencefalie, jak se chorobě říká, patří mezi velmi vzácné vady. Někdy je na vině genetika, ale často se příčina nenajde. První prognózy byly děsivé. „Řekli nám, že Patrik bude kompletní ležák, nikdy se sám nezvedne a ani nebude mluvit,“ vzpomíná maminka. Statečný chlapeček ale lékaře překvapil. I díky intenzivní rehabilitaci na klinice Axon začal lézt a umí několik slov. „Paní primářka říká, že je reálné, aby se naučil i chodit. A to je i náš největší sen,“ říká maminka.


Velký bojovník
Psychickou sílu rodičům dodává sám Patrik svou veselou povahou. Často se směje a cvičení ho vyloženě baví. Dokonce při focení pro deník Aha! ukazoval na foťák a rozverně fotografovi navrhoval »bác«. Pak sám od sebe začal dávat mamince pusinky na tvář.

Co je lissencefalie?
Vývojová vada mozkové tkáně, mozek je hladký, chybí charakteristické zvrásnění do závitů. Projevuje se opožděným až zastaveným psychomotorickým vývojem, očními problémy a epilepsií.  

Pomůžete Patrikovi udělat první kroky?
Přispějte na úhradu rehabilitace, kterou neplatí zdravotní pojišťovny, na transparentní účet 2200739204/2010. Do zprávy pro příjemce napište: Patrik Chovančík.

Přečtěte si
-bello-
4. 5. 2016 • 15:17

klinice Axon se lifrují všichni nedonošenci a poškození.To PR má u AHA zadarmo? Jestli jo, tak část by klinika měla sama těm dětem věnovat. Co postižený dítě, to odkaz na Axon. A protože ženské jsou blbé a rodí čím dál víc starší a starší , tím má Axon vystaráno do let budoucích . Charita ano, ale nějak už mi vadí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.