Japonsko rozjelo morbidní byznys: Hotel pro mrtvoly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Japonsko rozjelo morbidní byznys: Hotel pro mrtvoly!

Krematoria v Japonsku nestíhají, proto se v zemi rozjel morbidní byznys.
Krematoria v Japonsku nestíhají, proto se v zemi rozjel morbidní byznys. (Foto: Reuters)

Japonská populace stárne, země vymírá. To s sebou přináší i skutečnost, že krematoria kapacitně nestačí a mrtvoly není kam dávat. Proto se tu rozjel morbidní byznys – hotely pro nebožtíky!

V Japonsku žije 127 milionů lidí, podle prognóz se však kvůli stárnoucí populaci, nízké porodnosti a nulové imigraci tento počet do roku 2060 sníží až o 40 milionů. Každý druhý Japonec bude starší 65 let a ročně zemře až 1,7 milionu lidí. A protože krematoria strmě rostoucí počet zesnulých nezvládají už dnes, rozjel se tu »byznys se smrtí«.


2 tisíce za noc
Princip hotelů pro nebožtíky, které ve městě Kawasaki otevírá jistý Hisao Takegiši, je prostý: Pozůstalí, kteří nemají své zemřelé kde zpopelnit, je tu za 2000 korun za noc »ubytují«. Těla uložená v rakvích v klimatizovaných pokojích tu mohou zůstat maximálně čtyři dny. Během té doby musí pozůstalí najít krematorium. „Moc jiných možností než takováto místa není,“ vypráví Takegiši, který má v Kawasaki jeden podnik a chystá se otevřít další. Jeho hotely pro nebožtíky byste zvenku od těch klasických ani nerozeznali – snad jen zatemněná okna naznačují, že tu »bydlí« dost specifická klientela...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.