Když se bojí pásovec! Takto ho v zoo neuvidíte... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Když se bojí pásovec! Takto ho v zoo neuvidíte...

Takhle si to štráduju ve svém výběhu.
Takhle si to štráduju ve svém výběhu. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Pásovec kulovitý, jihoamerický savec, vzhledem připomíná prehistorického tvora. Když má strach, změní se opravdu v kouli. Deníku Aha! se ho podařilo vyfotografovat tak, jak ho v zoo nikdy neuvidíte...

Pásovec do zoologické zahrady v Jihlavě přicestoval z německého Lipska. „Je to jedenapůlletý sameček, který se v případě nebezpečí buď silnými drápy zahrabe do země, nebo se schoulí do naprosto dokonalé koule tvořené svým krunýřem,“ vysvětluje mluvčí zahrady Martin Maláč s tím, že za sklem výběhu, kde je pásovec vždy v bezpečí, tohle návštěvníci nikdy nespatří.

Obranný reflex předvedl Maláč fotoreportérovi Aha!. Vzal pásovce do ruky a ten okamžitě zmizel v bezpečí krunýře. Proměnil se v téměř geometricky dokonalou kouli uzamčenou trojúhelníkovým hlavovým štítem pásovce a jeho rovněž obrněným ocasem. Žádný predátor ho teď nemůže ohrozit! „Vypadá trochu jako velký hlavolam,“ komentuje obranný tvar pásovce mluvčí zahrady. Když pak pásovce položí opatrně na plochý kámen, ten po chvíli nesměle vyhlédne, zda nebezpečí pominulo. Převalí se na bok a mizí v bezpečí svého výběhu.

Má 100 zubů

Pásovec kulovitý, přestože má v tlamičce až sto zubů, patří mezi chudozubé živočichy. „Jeho zuby jsou bez zubní skloviny a kořenů,“ vysvětluje Martin Maláč. Pásovec je všežravec. Nepohrdne hmyzem, stejně tak spadanými přezrálými plody ovoce. „U silnic pojídá i mršiny motoristy poražených zvířat,“ dodává Maláč.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.