7 věcí, které nesmí ve smlouvě chybět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

7 věcí, které nesmí ve smlouvě chybět!

Pracovní smlouva chrání zaměstnance i šéfa!
Pracovní smlouva chrání zaměstnance i šéfa! (Foto scom)

Tvrdí šéf, že pracovní smlouva je jen formalita? Lže vám! Pracovní smlouva řídí váš život zaměstnance a zároveň vás chrání. Někteří šéfové ji ale využívají proti zaměstnancům. Aha! vám prozradí, co v ní nesmí chybět a nač si dát pozor.

Záleží na každém slovíčku. Dohoda není cár papíru, ale základ vašeho pracovního vztahu. S tím, co všechno musí obsahovat, radí advokát Roman Moussawi.

1) Kdo a s kým uzavírá smlouvu

Právníci tomu říkají vymezení smluvních stran. Jednoduše řečeno, firma ABC nebo pan XYZ uzavírá pracovní smlouvu třeba s panem Petrem Novákem.

2) Den nástupu do práce

To je den, kdy nastoupíte do zaměstnání. Tím dnem vám vzniká pracovní poměr. A dokonce, i když nastoupíte do práce a ještě nemáte podepsanou smlouvu, jste už zaměstnanec.

3) Jakou práci budete dělat

Ať už budete pracovat jako kovář, soustružník nebo prodavačka, měli byste to mít přesně uvedené ve smlouvě. Pak se vám nemůže stát, že po vás šéf bude chtít vytřít záchody, »protože tady je to zvykem«.

4) Kde budete práci vykonávat

Hlavně u větších firem se vyplatí mít ve smlouvě konkrétně uvedené místo pracoviště. Takže nikoliv třeba Praha, ale Praha 7, ulice U Pivovaru č. 7. Pak se vám nemůže stát, že vás bude šéf honit z provozovny na provozovnu, protože zrovna tam potřebuje záskok.

5) Jaká bude vaše mzda

Měla by to být částka, kterou budete měsíčně brát. Uvádí se hrubá částka, tedy před zdaněním. Pozor! Pokud ji nebudete mít uvedenou ve smlouvě, tak ji bude moci zaměstnavatel i bez vašeho souhlasu jednostranně snižovat.

6) Druh pracovního poměru

Sjednává se na dobu neurčitou nebo určitou. Ta je ale pro vás méně výhodná (a proto oblíbená zaměstnavateli). Jak napovídá název, má přesné datum zahájení a ukončení. Před propuštěním pak po uplynutí sjednané doby neochrání ani nemoc nebo těhotenství. Konec prostě znamená konec. Bez odstupného. Pokud není napsáno, o jaký jde a není tam odkdy dokdy je sjednaný, platí, že je uzavřen na dobu neurčitou. Pracovní poměr na dobu určitou se smí uzavřít nejdéle na tři roky a je možné ho 2x prodloužit. Pak vás musí buď propustit, nebo ho uzavřít na dobu neurčitou.

7) Datum a podpisy

Na smlouvě musí být uvedeno datum, kdy byla smlouva podepsaná, a podpisy zaměstnance a zaměstnavatele.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.