Hrozba z Yellowstonu na spadnutí! Supererupce může zničit půl světa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hrozba z Yellowstonu na spadnutí! Supererupce může zničit půl světa!

Trhlina, která se v Yellowstoneském parku objevila, je dlouhá necelých 700 metrů a v některých místech až 45 metrů široká.
Trhlina, která se v Yellowstoneském parku objevila, je dlouhá necelých 700 metrů a v některých místech až 45 metrů široká. (Foto: ara)

Trhliny způsobené postvulkanickými jevy umocňují krásu a výjimečnost Yellowstonského parku, který ročně navštíví stovky tisíc turistů. Poslední výrazná trhlina ale vědcům zamotala hlavy a zvýšila jejich obavy.

Trhlina dlouhá necelých 700 metrů a v některých místech až 45 metrů široká nenasadila brouka do hlav vulkanologů zničehonic. Mnozí z nich přičítají obrovskou trhlinu právě vulkánu, který je ukryt pod povrchem jednoho z nejslavnějších přírodních parků na světě.


Jak ale správně upozorňuje server iDNES.cz, nejedná se o běžnou sopku, jakou je např. italský Vesuv nebo západoamerický Mount Saint Helens. Tento zvláštní typ sopky se nazývá „kaldera“, což pochází ze španělského slova calderon – kotel. Tím, že je ukryta pod povrchem, jde skutečně o jakýsi kotel, který může kdykoliv bouchnout. A zmíněnou puklinu lze považovat za varovný signál.
Jak už to bývá, i vědci se dělí na dva protichůdné tábory – vyděšených a méně vyděšených. Ti méně vyděšení, zastoupení vulkanologem Vladimírem Rapprichem, zastávají názor, že není třeba panikařit. Rapprich totiž na rozhlas.cz hlásá, že k výbuchu supervulkánu dochází jednou za 650 tisíc let, přičemž nás od toho dalšího dělí ještě 10 tisíc let. Zároveň ale upozorňuje na to, že až k té tzv. supererupci dojde, yellowstonský vulkán vychrlí až 1000 km3 lávy. To nahrává těm ustrašenějším, za jejichž neoficiálního mluvčího by mohl platit jeden z nejuznávanějších světových vulkanologů, Bill McGuire z Univerzity v Londýně. „Supererupce by byla největším třeskem na Zemi. Šlo by o tak obrovskou explozi, že by zásadně ovlivnila život na celé planetě,“ řekl na iDNES.cz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.