Seniory léčí kůzle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Seniory léčí kůzle!

Malé i větší kozí terapeutky jsou populární hlavně u seniorů upoutaných na lůžko.
Malé i větší kozí terapeutky jsou populární hlavně u seniorů upoutaných na lůžko. (Foto: Archiv Aha!)

Psi, kočky, ale i morčata nebo králíci jsou docela běžnými společníky. V tomhle domově důchodců se senioři mazlí s kůzletem a užívají si to.

Hebkou srst, kopýtka a mečení využívají při nezvyklé terapii v břeclavském domově důchodců. Tamní obyvatele totiž dochází jednou za dva týdny potěšit Alice Čechová, majitelka místní stáje Salma, a s ní hlavní terapeut – měsíční kůzlátko Lady. Někdy i doprovodu roční Belly. „Je to ale sezonní záležitost,“ řekla Aha! Čechová. Kůzle totiž musí být malé a zvyklé na lidi. „Jakmile mu bude půl roku, už na mazlení nebude vhodné,“ pokračuje Čechová. „Ještě jsme zvažovali poníka, ale ten už do lůžka nepůjde. Přitom právě ležící senioři mají vždy největší radost ze zvířátka,“ dodává. Zvířecí setkávání pomáhají i pacientům s Alzheimerovou chorobou v procvičování jemné motoriky, příznivě působí na psychiku a zlepšují sociální vazby s okolím.

Pomáhá hmyz i hadi
Při práci se zvířaty – animoterapii – se využívá i hmyz. Na pacienty dobře působí to, že ho mohou sledovat. Hadi zase seniorům a nemocným pomáhají při budování respektu. V zahraničí se používají i lamy, delfíni a sloni.



Přečtěte si
-bello-
24. 4. 2016 • 23:26

Kozy jsou úžasné.Jsou srandovní a zvědavé a děsně vynalejzavé. miluju je , jenže smrdí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.