Odborník radí: Prevence alergií? Žijte normálně, zdravě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Odborník radí: Prevence alergií? Žijte normálně, zdravě!

 (Shutterstock)

Alergie se vyvíjí na základě genetické dispozice. Odborníci zjistili, že celých 60 % populace v sobě nese vlohu pro její rozvoj. Ta však musí být vyprovokována vlivy zevního prostředí. Abyste tomuto okamžiku předešli, je dobré dodržovat běžný – zdravý životní styl.  Pokud alergie i přesto propukne, bez léků  s ní nezatočíte.

Není ničím novým, že sterilní prostředí a zaryté vyhýbání se jakémukoli kontaktu s možnými alergeny nevede k úspěchu.

Koncentrace alergenu

„Jestliže má v sobě někdo genetickou dispozici pro rozvoj alergie a v průběhu dětství má náhodný nebo běžný kontakt například s kočkami, které běhají venku kolem domu, je pravděpodobné, že se u něj alergie nevyvine. Spíše se stane vůči alergenům koček tolerantní. Ale pokud takto disponovanému jedinci, např. dítěti, v šesti letech pořídíme kočku do bytu, kde je tisícinásobně vyšší koncentrace kočičího alergenu než venku na dvoře, je vysoce pravděpodobné, že se u něj alergie vyvine,“ vysvětluje doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

„Normální“ chování

Nejdůležitější je tak prevence. Jak vypadá? „Pro tu platí především co nejpřirozenější životní styl a návyky. Tedy pestrá strava, žádné jednostranné diety (pokud nejsou předepsány jako léčebný program), dostatečný pobyt v čistém ovzduší, otužování. Správný denní režim s dostatkem spánku a odpočinku,“ radí odborník. Podle jeho slov je rovněž důležité nepodceňovat běžná nachlazení a především u dětí zajistit dostatečnou rekonvalescenci před zařazením do kolektivu.

Když se objeví

Pro úspěšný boj s alergií platí také určitá pravidla. Při prvních projevech alergie se pokuste identifikovat příčinný alergen vlastními silami a snažte se jej odstranit nebo významně snížit jeho koncentraci v okolí alergika. Mohou vám pomoci stránky pylové služby, kde najdete přehled sezónních alergenů. „Ke zmírnění potíží pak lze použít základní léky – antihistaminika, která jsou volně prodejná v lékárnách jak ve formě tablet, tak i lokální ve formě nosních sprejů nebo očních kapek. Jedná se o bezpečné léky s ověřenou účinností. Zásadně platí, že je dobré je použít co nejdříve,“ dodává lékař.

Praktická příručka: Rady pro přežití

  • Při prvních projevech alergie se pokuste identifikovat příčinný alergen a snažte se jej odstranit nebo snížit jeho koncentraci v okolí alergika.
  • Ke zmírnění potíží použijte základní léky – antihistaminika, která jsou volně prodejná v lékárnách jak ve formě tablet, tak i jako lokální ve formě nosních sprejů nebo očních kapek.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.