Jak vybrat správné boty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jak vybrat správné boty!

Vysoké podpatky jsou i nebezpečné.
Vysoké podpatky jsou i nebezpečné.  (Shutterstock.com)

Je tu jaro a to je chvíle, kdy většina z nás usoudí, že je třeba doplnit botník. Bojíte se, že vás nové boty budou tlačit několik týdnů? Aha! ví, jak boty vybírat.

1. Změřte si nohu
Postavte se zády ke zdi, paty přirazte ke zdi. Označte si místo, kde vaše chodidlo končí (palec). Potom délku od zdi ke značce jednoduše změřte. Tak zjistíte délku stélky boty. Nebo postupujte podle naší infografiky.

2. Botu zkoušejte vestoje
Váha chodidla i jeho rozměr se v botě projeví jen, když ho plně zatížíte. Vždy si vyzkoušejte obě boty a v klidu se projděte, lidské tělo není souměrné a to platí i pro naše nohy.


3. Můžete pohnout prsty?
Vybírejte si boty o vždy o půl centimetru větší – právě tak, ať můžete pohodlně zahýbat palcem. Zabráníte tak, hlavně u lodiček, nepřirozené deformaci prstů.

4. Vybírejte odpoledne
Nohy přes den otečou, a pokud je vyzkoušíte ráno, je možné, že v nich odpoledne už nevydržíte. Dbejte také na to, aby pata doléhala přesně na konec boty a aby se boty nevyzouvaly. Pokud budete nosit do bot silonky nebo ponožky, použijte podobné i při zkoušení.

5. Jaký podpatek snesete?
Nohy v botách na podpatku vypadají lépe a dámy i dívky si na ně potrpí, ale pro nohu nejsou ideální. Obujte si obě boty, dejte nohy k sobě a zkuste se ještě postavit na špičky, jako byste chtěla z bot vystoupit. Pokud se vám povede zvednout se aspoň o 2 – 3 cm nad úroveň paty, můžete vyrazit. Pokud jsou boty tak vysoké, že už se sama nedovedete postavit na špičky, nekupujte je.
Které modely ničí zdraví?
I. Příliš úzké špičky
Mnoho žen má zdeformované špičky nohou a prsty. Pokud chcete špičatou botu, neměla by být zužována příliš brzo. Jinak se zamezuje prokrvení prstů a zejména malíčky velmi trpí
II. Příliš vysoké podpatky
Jakmile stojíte na vyšším podpatku delší dobu anebo nosíte-li vysoké podpatky pravidelně, ničíte si klenbu na chodidle, také si výrazně namáháte lýtkový sval a plosku nohy, kde mohou vznikat i mozoly.
III. Příliš měkká podrážka
Boty na běh, na procházky i na běžné pohodlné nošení musí mít podrážku pevnou a ideálně i zpevněnou v kotníku – to podle toho, kam budete chodit.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.