Dnes je Den česneku! Kde všude pomáhá | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dnes je Den česneku! Kde všude pomáhá

O česneku se říká, že má vliv i na sexuální výkonnost.
O česneku se říká, že má vliv i na sexuální výkonnost. (Foto: Scom, ara)

Češi na svůj paličák nedají dopustit, populární je však také v Itálii a je i častou přísadou asijských jídel. Zkrátka česnek tvrdí muziku nejen v kuchyni. Vždyť sloužil jako dezinfekce, obsahuje řadu vitaminů, posiluje organismus. Říká se, že má vliv na sexuální výkonnost. Ovšem jeho aroma po požití je spíše odpuzující. Nicméně dnes je Den česneku!

Léčivé účinky
*antibiotické účinky
*antivirový účinek
*hubí plísně
*pomáhá proti chřipce, angíně a nachlazení i zánětu průdušek – bronchitidě
*zlepšuje trávení
*má pozitivní vliv na střevní mikroflóru
*pomáhá při cukrovce a hyperglykemii – vliv na krevní cukr glukózu, stimulace tvorby inzulinu
*snižuje vysoký krevní tlak
*užívá se při ateroskleróze, vápenatění cév
*zlepšuje prokrvení tkání

Superpotravina
Česnek obsahuje velké množství vápníku, železa, draslíku, hořčíku, selenu, zinku, vitaminy A, B1, B2, C. Medvědí česnek je výborný na detoxikaci (hlavně těžkými kovy, jako je rtuť a olovo, kterých máme v těle mnoho). Česnek ovšem není pro každého. Aby neležel v žaludku, je možné udělat z česneku vývar, případně vymačkat šťávu do již uvařené polévky.


Jak se zbavit smradu?
Charakteristické aroma česneku způsobuje silice aliin, při narušení buněčné stěny pak vzniká alicin, jenž na vzduchu oxiduje.
Typické aroma může být trochu problém a není lehké se ho zbavit.  Je potřeba si uvědomit, že zápach z úst po konzumaci česneku vychází z trávicího traktu a bonbony, žvýkačky, čištění zubů nebo pití mléka řeší problém jen krátkodobě. Aromatické látky se totiž vylučují i plícemi a kůží. Odstraníte-li však jádro stroužku česneku, zmírní to intenzitu charakteristického pachu. Jinak aroma vydrží minimálně 2 hodiny.
Z rukou lze pach česneku odstranit, když si je otřete pomerančovou kůrou namočenou v oleji. Pomáhá také octová voda nebo voda s citronovou šťávou.

Česnekovocitronový elixír
Budete potřebovat:
5 celých citronů
30 stroužků českého česneku
1 litr vody
Postup: Citrony umyjeme v horké vodě a nakrájíme je na malé kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme na půlky. Všechno dohromady umixujeme na kaši. Tu nalijeme do vody a necháme projít varem. Hned pak odstavíme. Přecedíme (propasírujeme) přes sítko a nalijeme do lahve. Skladujeme na chladném místě, nejlépe v ledničce. Pijte malou sklenku (2 cl) před jídlem.

Jak ho uchovat?
Pokud koupíte česnek bez stonků, dejte palice do větší sklenice, zakryjte látkou a zagumičkujte. Česnek v žádném případě nesmí být v mokru, vlhku, nepatří do lednice. Česnek s kratším stonkem můžete dát do vázy, samozřejmě bez vody. Tak vydrží taky dlouho. Dalším způsobem je uchování česneku v zavěšeném »copu«.

Proti upírům i ďáblům
*Česnek odjakživa hrál významnou úlohu v magii. Měl ochraňovat člověka proti zlým duchům, démonům a ostatním bytostem astrálního světa. Chránil před upíry a vlkodlaky a u jihoevropských národů se věřilo, že česnek zahání i samotného ďábla. Proti upírům se používal také květ česneku.
*V lidové magii byl česnek bylinou bezpečí a duchovní očisty. Zavěšený v domácnosti odháněl od domu veškeré zlo, chránil stavení před zlými démony, jeho obyvatele před uhranutím, a dokonce snad zaháněl i zloděje a závistivé osoby.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.