Fenomén Igráček slaví 40. narozeniny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Fenomén Igráček slaví 40. narozeniny!

První Igráček se na trhu objevil v roce 1976, letos slaví čtyřicítku.
První Igráček se na trhu objevil v roce 1976, letos slaví čtyřicítku. (Foto Aha! – Martin Pekárek)

Když se před 40 lety objevila na trhu malá, osmicentimetrová figurka plastového panáčka, nikdo tehdy netušil, jaký z ní bude hit. Typicky česká hračka dětí za socialismu nezapadla v konkurenci levných asijských výrobků ani dnes, naopak se před šesti lety vrátila na trh v plné parádě. Z Prahy se její výroba přesunula na Vysočinu a dnes se vyváží do celého světa. A hitem je i v Japonsku!

Píše se rok 1966. V Debrecínu se koná mistrovství světa leteckých modelářů a mezi 22 soutěžícími z devíti zemí světa je i náš zástupce Jiří Kalina (76). Na první velké světové soutěži tehdy skončil čtvrtý, první místo obsadil Němec Hans Beck (†79). Oba ale pojilo víc než jen záliba v leteckém modelářství – vášeň k hračkám. A tak přesně před padesáti lety napadlo Hanse Becka vyrobit plastového panáčka. Jakéhosi malého robota, který měl znázorňovat různé pracovní činnosti, alternativu k cínovému vojáčkovi pro menší děti. „Hans Beck s ním měl různé problémy, já byl konstruktérem, a tak jsme na panáčkovi pracovali spolu,“ vzpomíná Jiří Kalina. „Pomohl jsem mu vyřešit technické potíže, třeba aby panáček držel a nepadal. Pak mi Hans řekl, ať si uděláme svého vlastního panáčka,“ říká. Z toho německého totiž vznikl Playmobil.


Hitem byl příslušník VB
Přesně před čtyřiceti lety, v roce 1976, tak přišel na náš trh první panáček – zedník. Tehdy nebyly žádné pokročilé stroje, a tak se vyráběl ručně a doslova »na koleni« v závodech v Mnichovicích u Prahy. Prodával se za 7,50 Kčs a jeho úspěch byl tak velký, že vznikaly další a další postavičky, včetně ženské varianty. Tou první byla zdravotní sestra. „Pak jsme udělali »Vébáka«, to jsme se docela báli, že nás za to bude policie šikanovat, ale oni naopak měli radost, že je vůbec někdo vytvořil,“ říká o jedné z nejpopulárnějších figurek Jiří Kalina. »Rodiče« Igráčka tehdy vymysleli řadu postaviček, které byly typicky české a lišily se od německé varianty. A to hlavně hlavou, která byla znatelně větší, a tak Igráček proporčně připomínal dětskou postavu.

MAMINKA IGRÁČKA: „CHTĚLA JSEM HEZČÍHO IGRÁČKA!“
Marie Pavlíčková- Krejchová, Praha Odmalička milovala panenky, kočárky a hračky. „Chtěla jsem si hrát, já jsem si panenku nosila i na rande,“ říká s úsměvem rodačka z Prahy, která vdechla design původním igráčkovským postavám. Studovala uměleckou školu, poté nastoupila do Igry, kde navrhovala panenky. „Pamatuji si, jak jsme kolem roku 1967 vymýšleli panáčka pro kluky. Byl trochu jiný, na dvě půlky, se šroubkem,“ vzpomíná. Projekt se však nerealizoval, a pak přišel Igráček. „Viděli jsme ho v Německu a já jsem říkala – já to takhle nechci, já chci, aby byl hezčí. A tak jsem ho udělala po svém,“ říká designérka, která vytvořila i ženskou podobu Igráčka, jenž se vyrábí dodnes. Pro novou igráčkovskou sérii vytvořila pejska, jehož výroba se teprve plánuje.

JAK IGRÁČEK SLAVÍ
Igráček letos slaví čtyřicítku, a tak jej čekají oslavy po celé republice. V pražském Království železnic má stálou výstavu s největším počtem Igráčků na jedné vystavované ploše. Další z velkých akcí se chystají pro Brno, Ostravu a Liberec. Po hradech, zámcích a muzeích putuje výstava "Fenomén Igráček", po obchodních centrech zase speciální interaktivní expozice "Poznávej s Igráčkem".

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.