Politici rozhodují o anglickém názvu: Czechia versus The Czechlands! Jak se bude říkat Česku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Politici rozhodují o anglickém názvu: Czechia versus The Czechlands! Jak se bude říkat Česku?

Jak se bude naší Zemi říkat? O tom se rozhodne...
Jak se bude naší Zemi říkat? O tom se rozhodne... (Foto Aha! – Daniel Černovský, EPA, Facebook)

Jak by svět měl v budoucnu říkat České republice? „V databázi OSN by měly být překlady jednoslovného názvu Česko,“ říká ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (59, ČSSD). Jenže anglický překlad budí vášně...

Česká republika je jedním z mála států, který má pouze oficiální dvouslovný název. Zkrácený název má přitom praktické důvody. „Je daleko užívanější než ten složitý. Na dovolenou třeba jedeme na Slovensko, a ne do Slovenské republiky, jedeme do Rakouska do Alp, nikoli do Rakouské republiky,“ uvádějí odborníci.

Horáčkova verze

Jenže: Jak správně přeložit do angličtiny Česko? „Správnou variantou je výraz Czechia,“ tvrdí ministr Zaorálek. Podporu v tom má od prezidenta Miloše Zemana (71), který již ve svých projevech tento překlad používá. „Výraz Czechia zní krásněji a je kratší než chladný název Česká republika,“ prohlásil třeba v roce 2013 při návštěvě Izraele.
Jinak se však k anglickému překladu staví textař, spisovatel a producent Michal Horáček (63), který by vzhledem k minulosti Zemí Koruny české volil spíše The Czechlands (po vzoru The Netherlands).

Dnes rozhodnou

Otázkou zkráceného oficiálního názvu by se dnes na Pražském hradě měli zabývat i ústavní činitelé a to na pravidelné schůzce ministrů obrany, zahraničí, předsedy vlády, prezidenta a šéfů obou parlamentních komor.

Přečtěte si
rezacek
15. 4. 2016 • 13:34

Těch dvouslovných států je fakt málo: Velká Británie, Spojené státy, Jihoafrická republika (nebo snad Jihoafricko?), Jižní Korea, Severní Korea, Šlesvicko-Holštýnsko atd.

rezacek
15. 4. 2016 • 13:30

Oč lépe se jim bude kopat kolem Česka než kolem České republiky.

ollina
14. 4. 2016 • 17:07

Kolik si naúčtujou za ten nesmysl? Tihle by potřebovali lopatu a kopat rygol 3x kolem republiky, aby neměli takové hovězí nápady

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.