Zachránila dusící se batole! I ji vyznamenal prezident Zeman | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zachránila dusící se batole! I ji vyznamenal prezident Zeman

Ocenění hrdinové s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě.
Ocenění hrdinové s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě.  ( Foto Aha! – Petr Novotný)

Hrdiny za odvahu při záchraně lidských životů ocenil na Pražském hradě prezident Miloš Zeman (71). Předal jim Zlaté záchranářské kříže a další ocenění za výjimečné činy. Ze 71 nominovaných vybralo více než 300 odborníků, 10 laiků, profesionálů a týmů specialistů. Kdo je mezi vyznamenanými?

Jana Fojtlová (60), operátorka Záchranné zdravotnické služby Karlovarského kraje: Holčička (1) vdechla kuličkou vína
Kulička hroznového vína málem zabila roční holčičku na Karlovarsku. Dívenku, která v nestřeženém okamžiku vdechla kuličku a začala se dusit, hlídala teta. V té době byla v bytě také sousedka s dalšími dětmi. Zděšené vytočily linku 155, kde se jim ozvala Jana Fojtlová.

„Nejtěžší bylo zorientovat se v tom, co se tam děje. Byla tam spousta lidí a dětí,“ vzpomínala včera Jana. Někdy prý musí operátor chválit, jindy zvýšit hlas. „V tomto případě jsem musela trošku důrazu přidat, aby paní spolupracovala, než dojede záchranka,“ dodává. Batoleti tak zachránila život.


Martin Bartoš (18) a Matěj Hulík (18), studenti z Jablonce nad Nisou:
Z řeky vylovili miminko v kočárku
Martin Bartoš (18) a Matěj Hulík (18), studenti Střední ekonomické školy v Jablonci nad Nisou, 17. července 2015 na kánoi sjížděli Jizeru v Dolánkách, když uviděli na břehu maminku s kočárkem a synem (3) na odrážedle. Nejednou chlapec sjel do vody. Matka za ním skočila, ale zapomněla ve zmatku zabrzdit kočárek s tříměsíční dcerkou. Vjel do řeky a začal klesat ke dnu.
„Byl jsem u kormidla, čekal jsem, jestli Martin skočí do vody, přišlo mi zbytečné ztratit loď, do které můžeme dát děti i věci,“ vzpomínal včera Matěj. Martin do řeky skutečně skočil. „Matěj hned poznal, že má jet za mnou s lodí, aby mi pomohl. Jen jsem se snažil udržet kočárek a dítě nad vodou, aby se nenalokalo,“ dodal včera skromně Martin.

Martin Šimek (19): Vytáhl kamarády z hořícího auta
Začalo to velkou ránou. V autě, které 23. května 2015 za obcí Hůrky u Holoubkova narazilo do stromu, jel Martin Šimek (19) se dvěma kamarády. Martin seděl na zadním sedadle. Po střetu začal vůz hořet. Přesto, že byl sám potlučený a v šoku, dokázal z auta vystoupit, zavolat pomoc a těžce zraněného řidiče a spolujezdce vytáhnout z vozu těsně před tím, než celé vzplálo.
„Nejtěžší bylo si říct, to se ti nezdá, nekoukej, musíš něco dělat,“ řekl včera Aha! Martin. Když prý viděl kamarády v bezvědomí, jak jim teče krev z pusy, napadlo ho, že nežijí. Přesto je vytáhl z ohně. „Nemyslel jsem na to, jestli to bouchne,“ dodal.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.