Jaro je tu. Začněte se konečně hýbat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jaro je tu. Začněte se konečně hýbat!

Před dvěma lety si vyjel na koloběžce Karel Gott (76) s rodinou.
Před dvěma lety si vyjel na koloběžce Karel Gott (76) s rodinou.  (Foto: ara)

Využijte teplých jarních dnů a nastartujte svou fyzičku. Vaše figura a svalstvo potřebují po zimě posílit. Vyberte si takovou sportovní aktivitu, která vás bude těšit. A hlavně bavit.

Jogging
Proč? Je to druh nezávodního kondičního běhu pro zdraví. Pokud budete běhat pravidelně, vaše kondice se bude den ode dne zlepšovat. A zhubnete!
Pro koho je vhodný? Téměř pro každého. Jen lidé s vysokou nadváhou by měli začít chůzí.
Jak často běhat? Udržte si tempo, i když nemusí být moc ostré. Pak teprve budete mít správnou tepovou frekvenci a po 15 minutách se začne spalovat tuk. Optimální je sportovat třikrát týdně 30 – 40 minut. Začátečníkům se doporučuje 2 minuty běžet, 1 minutu jít.
Co si pořídit? Budete potřebovat dobré sportovní boty, na těch byste neměli šetřit.

Nordic Walking
Proč? Při této běžné chůzi se speciálními hůlkami zapojíte aktivně až 90 % svalstva. A spotřebujete tak mnohem více energie. Tento sport příznivě zatěžuje srdce a minimálně klouby. Za hodinu můžete spálit až 600 kalorií.
Pro koho je vhodný? Pro všechny věkové kategorie, pro sportovní začátečníky, lidi s nadváhou.  
Jak často chodit? Začněte chodit s hůlkami 2x týdně 30 minut, každý týden přidávejte 10 minut, až budete sportovat 2x týdně celou hodinu.
Co si pořídit? Správně vysoké hůlky. Výšku spočítáte vynásobením výšky těla koeficientem 0,66. Jednodušší je poučka, že rukojeť musí sahat k úrovni pupku.


Inline bruslení
Proč? Jízda na bruslích posiluje svaly hýždí a stehen, zlepšuje rovnováhu a méně zatěžuje klouby. Za hodinu jízdy spálíte až 800 kalorií.  
Pro koho je vhodný? Chce to jen trochu šikovnosti a bruslit může každý.
Jak často bruslit? Abyste zrychlili metabolismus a vaše tělo energii spalovalo, je optimální zabruslit si 2x týdně aspoň 45 minut.
Co si pořídit? Především kvalitní brusle a také nezbytné chrániče. Ve specializovaných sportovních prodejnách vám poradí, co vybrat.

Cyklistika
Proč? Na kole si protáhnete tělo, budete na čerstvém vzduchu a můžete se pokochat přírodou. Budete-li šlapat hodinu a ujedete 20 km, spálíte 550 kalorií.
Pro koho je vhodná? Mohou ho provozovat všichni, jezdit na kole mohou i starší lidé, protože si tím zlepší svůj kardiovaskulární systém.
Jak často jezdit? Nejlépe každý den, když to počasí dovolí. Kdo chce zhubnout, na kolo by měl usednou 3x týdně po dobu asi 45 minut.
Co si pořídit? Samozřejmě vhodné kolo a přilbu.

Koloběh
Proč? Na koloběžce zapojíte svaly celého těla a přitom minimálně zatížíte klouby a páteř. Koloběh posiluje břicho a problémové hýžďové a stehenní svaly.
Pro koho je vhodná? Pro celou rodinu. I pro babičku a dědu.
Jak často jezdit? Stejně jako na kole. Ideální je, pokud můžete na koloběžce jezdit do práce.
Co si pořídit? Koloběžku.Ty kvalitní dětské stojí od 3000 Kč, pro dospělé od cca 5000 Kč výše. Nezapomeňte na helmu a chrániče!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.