Největší psí hrdinové Česka: Art uzdravuje děti! Polux zachránil sebevraha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Největší psí hrdinové Česka: Art uzdravuje děti! Polux zachránil sebevraha!

Polux
Polux (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Zachránili lidské životy nebo pomáhají žít handicapovaným. Odvážní a věrní jsou psi, kteří zvítězili v anketě Statečné psí srdce za rok 2015. V Praze včera převzali se svými psovody a páníčky ocenění. 

Polux našel sebevraha

Osmiletý německý ovčák Polux z Trutnova dopadl loni v únoru v Krkonoších pachatele vloupání a zároveň mu zachránil život. Muž, zoufalý ze své špatné finanční situace kradl, pak se chtěl na posedu oběsit. Když ho objevil myslivec, i s provazem kolem krku sebevrah utekl do lesa. Jelikož prašan a vítr jeho šlápoty ničily, museli se policejní psovod Michal Záruba spolehnout na Poluxe. Ten sledoval v lesním terénu pachovou stopu nešťastníka sedm kilometrů a nesešel z ní ani v místech, kde pach narušila zvěř.

Polux

Na Poluxe se může psovod Michal Záruba spolehnout v každé situaci.

Spike je mostem ke světu

Zlatý retrívr Spike je pro Ondřeje Urbánka (12) z Nezvěstic u Plzně mostem ke světu. Chlapec trpí autismem, hyperaktivitou a špatně koordinuje své pohyby. Od té doby, co v září 2014 Spikea získal jako asistenčního psa vycvičeného hnutím Helppes, nemusí brát léky, je klidnější a sebevědomější. Na Mikulášské prošli dráhu s překážkami. Ondra měl zavázané oči a ucpané uši, pro autistu něco nevídaného. „Zvládli to na výbornou. Jejich vzájemná důvěra byla úžasná,“ vzpomíná Ondřejova maminka Petra. Díky Spikemu si také zlepšil motoriku, lépe vyslovuje a komunikuje s okolím. „Má kamaráda, se kterým může jít kamkoliv,“ dodává maminka.

Spike

Spike je kamarád, se kterým může dvanáctiletý Ondřej kamkoliv jít.

Art uzdravuje děti

Cenu Pomáhající srdce získali učitelka ze speciální školy v Ústí nad Labem Sandra Blažková a její labrador Art. Pes absolvoval canisterapeutický výcvik a už pět let je miláčkem dětí ve škole. Řadě z nich pomáhá ke zlepšení zdravotního stavu.

Art

Art se Sandrou Blažkovou pomáhá dětem v ústecké speciální škole.

Nejlepší záchranář Drake

Ocenění In Memoriam Spící srdce získala border kolie Drake z Prahy. V roce 2005 se stal se svojí psovodkou Lenkou Vlachovou jako první a zatím jediný český pes mistrem světa v sutinovém vyhledávání. Jeho poslední akcí bylo prohledávání zříceného domu v pražské Soukenické ulici v říjnu 2009. Statečné psí srdce mu ve věku 17 let dotlouklo loni na jaře.

Drake

Drake byl mistrem světa v sutinovém vyhledávání.

Jessy zachránila 5 lidí

Labradorka Jessy zachránila pět lidí. Když loni v říjnu v Bděněvsi na Plzeňsku začala nad ránem hořet střecha domu, zburcovala hlasitým štěkotem a narážením hlavou do dveří spící rodiče i tři děti. Pět minut poté, co všichni stačili z domu utéct, se zřítil prohořelý strop ložnice, kde spali.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.