Tragédie v Bruselu: Mrazivá svědectví z letiště smrti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Tragédie v Bruselu: Mrazivá svědectví z letiště smrti!

Ulice se změnily v lazaret a nastoupili policejní zakuklenci – pro desítky lidí ale bohužel pozdě.
Ulice se změnily v lazaret a nastoupili policejní zakuklenci – pro desítky lidí ale bohužel pozdě. (Foto: Reuters, ČTK, EPA)

Bůh i Alláh si včera ráno nejspíš zakryli tvář – ten první hrůzou, ten druhý studem. Třicet čtyři nevinných lidí bylo zmasakrováno ve jménu islámského fanatismu! Exploze v bruselském metru má 20 obětí, dva výbuchy v hale letiště Zaventem 14. K útokům se již přihlásil samozvaný Islámský stát. Mezi mrtvými a 136 zraněnými není žádný Čech.

Výbuchy na Zaventemu má na svědomí sebevražedný atentátník nebo skupina. Letiště bylo evakuováno a pro zbytek dne uzavřeno; zastaveno bylo i vlakové spojení k letištním terminálům. Belgické ministerstvo vnitra krátce po výbuších zvýšilo v celé zemi varování před teroristickými útoky na čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň. Ulice vyprázdnily, z Bruselu se stalo mrtvé město. Telefonní sítě byly přetížené, lidé byli vyzváni,aby komunikovali přes SMS.


Něco křičeli
Na letišti v Bruselu byly podle některých zpráv nalezeny kalašnikovy a sebevražedný pás s nevybuchlou trhavinou. To by potvrzovalo výpovědi některých svědků, podle nichž výbuchům předcházela střelba doprovázená výkřiky v arabštině. „Byl jsem v bezcelní zóně na letišti a slyšel jsem dvě velmi, velmi hlasité exploze,“ citovala televize SkyNews svědka události Alexe Rossiho. „Cítil jsem chvění budovy. Byl tam také prach a kouř,“ dodal. Teroristé na letišti zaútočili krátce po 8.00 SEČ. Útok se odehrál v části odletové haly, která je přístupná bez bezpečnostních kontrol. Tragédii na letišti jen o pár desítek minut později následoval výbuch v metru. Ze dveří stanice Maalbeek kousek od budov evropských institucí se vyvalil hustý dým a lidé pomáhali na vzduch zraněným.

Zrůdy se chlubí
„Akce (v Bruselu) se uskutečnila na základě velmi rychlého plánování a rozhodnutí,“ sdělili islamisté. O spojitosti IS s útoky v Bruselu včera hovořil španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo. IS je podle něj schopný své teroristické buňky aktivovat ve velmi krátkém čase, žádné velké přípravy skupina prý činit nemusí. „Stačí rozkaz a ony zaútočí,“ řekl.

Dva už chytili
Belgická policie včera po útocích provedla v metropoli razie a pátrala po pěti podezřelých osobách, které zaznamenal kamerový systém. Další dva lidi zadržela policie u bruselského nádraží Midi.Také policie v sousedním Nizozemsku, které zpřísnilo bezpečnostní opatření, ohlásila dopadení jednoho podezřelého. Zadržen byl na nádraží železniční linky spojující Amsterodam s letištěm Schiphol. Zeman napsal králi
Prezident Miloš Zeman zaslal belgickému králi Philippemu kondolenční telegram. „Jsem hluboce znepokojen rostoucím násilím v nitru Evropy, kterou jsme se v uplynulých letech naučili vnímat jako baštu demokracie, tolerance, lidskosti a bezpečí,“ napsal v něm mimo jiné.

Nejezděte tam
Ministerstvo zahraničních věcí ČR zveřejnilo speciální telefonní číslo pro české občany, kteří by se ocitli v Bruselu v nouzi. V případě potřeby volejte +32 477 25 71 04. Češi by měli zvážit cestu do Belgie.

TRAGÉDIE V BRUSELU - VÍCE INFORMACÍ ZDE

Přečtěte si
stekajicikocka
29. 3. 2016 • 12:12

tak to by byla fronta, kdyby tam měli přijít všichni. Napříkl. já postrádám informaci, kolik v Haagu dostal Karadžič,My se asi raději zabýváme pavlačí,a nicotnostmi kolem "celebrit", asi aby řeč nestála, a ono je to bezpečnější, zúčastní diskuze se zúčastní více odborníků...

ivoadler
23. 3. 2016 • 11:49

Bůh i Alláh jedno jsou. Liší se akorát jejich vyznavači. Jedni jsou pokrytečtí vůči sexu, druzí zase mají slabší žaludek - ne alkohol a vepřové.

ararat
23. 3. 2016 • 08:52

Merkel patří před tribunál.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.