Jaro začíná o den dřív: Přijde už zítra 20. března a může za to přestupný rok! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jaro začíná o den dřív: Přijde už zítra 20. března a může za to přestupný rok!

Jaro letos začíná dřív! Zapomněli jste na to?
Jaro letos začíná dřív! Zapomněli jste na to? (Profimedia.cz)

Máte ze školy zafixováno, že jaro začíná 21. března? Chyba lávky, je tu změna. Až do roku 2102 bude jaro začínat už 20. 3.

Astronomické jaro začíná v okamžiku, kdy se sluneční kotouč ocitne nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. K tomu každoročně dochází o necelých šest hodin později, v přestupném roce však o více než 18 hodin dříve.

Letos tedy nastane nastane jarní rovnodennost, kdy den i noc trvají 12 hodin, v neděli 20. března. Od tohoto dne se noc zkracuje a den prodlužuje, což trvá až do letního slunovratu, kdy je den dvakrát delší než noc.

A to není všechno! Začátek jara bude připadat na dvacátý březen až do roku 2047, v následujícím dokonce poskočí ještě o jeden den dřív. Za posun mohou přestupné roky. Ten kalendářní trvá 365 nebo 366 dní, ale Země oběhne kolem Slunce za 365 dní, pět hodin a 49 minut.

„Okamžik jarní rovnodennosti se každoročně posouvá o necelých 6 hodin kupředu, v každém přestupném roce naopak skočí o více než 18 hodin vzad,“ vysvětlil před časem Jan Vondrák z Astronomického ústavu Akademie věd. Ale nezoufejte, jednou jaro zase přijde 21. března. V roce 2102...

Víte, že...

...jarní nachlazení není jen pověra, existuje a má svoje specifika? Když se otepluje, rozšiřují se cévy, a přivádějí krev k povrchu těla rychleji, takže také snadněji prochladneme.
...jarní úklid není výmysl neurotických manželek, ale jeho tradice sahá až k perskému svátku Nového roku – Khoneh Tekouni, což doslova znamená »třesoucí se dům«? I židé na jaře uklízeli své domy jako přípravu na Pesach.
...jaro máme sice rádi, ale počet nemocných s depresí v tomto období stoupá? U citlivých lidí se na jaře objevuje nervozita, deprese, často i bolesti a křeče svalů.
...mnoho lidí také trpí poruchami spánku, dostavuje se nechutenství i záchvaty vlčího hladu?
...sezonní alergie na jaře trápí třetinu Čechů? Alergie způsobuje pyl stromů, květin a také plísně, kterým se na jaře daří.
...už přibližně od poloviny března k nám přilétá první z naší čtveřice poslů jara – čáp bílý, následuje vlaštovka obecná, skřivan polní a špaček obecný?
...zmijí uštknutí je na jaře mnohem nebezpečnější než jindy? Pokud had v předcházejícím období jed ještě nepoužil, může se do rány dostat podstatně větší množství smrtící látky.

Jaký bude víkend?

Dnes: Zpočátku oblačno až zataženo, místy slabý déšť nebo přeháňky, během ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C.
Zítra: Oblačno až zataženo, místy polojasno. Na horách místy slabé sněžení. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, na severu 7 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.