Kolem hrobky Tutanchamona jsou tajné komory! Najdou v nich pohřbenou královnu Nefertiti? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Kolem hrobky Tutanchamona jsou tajné komory! Najdou v nich pohřbenou královnu Nefertiti?

Patří jeho hrobka ve skutečnosti královně Nefertiti?
Patří jeho hrobka ve skutečnosti královně Nefertiti? (Foto Reuters, EPA)

Před téměř 100 lety byla v egyptském Údolí králů nalezena hrobka faraona Tutanchamona (†19). Od té doby si vědci lámou hlavu nad tím, kde leží jeho nevlastní matka Nefertiti... Teď doufají, že jsou blízko odhalení!

Důkladná analýza radarových snímků, pořízených loni na podzim, jasně ukazuje, že se v Tutanchamonově hrobce nacházejí další dvě místnosti!

„Ano, na víc než 90 procent jsme si jistí, že tam jsou dvě zatím neznámé komory. A že nejsou zcela prázdné. Rentgeny ukazují, že obsahují organické a kovové materiály,“ řekl v Káhiře egyptský ministr pro památky Mahmúd Damátí.

Hrobka pro dva?

A tým archeologů v čele s kolem Brita Carla Nicholase Reevese poskočil radostí! Už delší dobu poukazuje na to, že hrobky ostatních faraonů jsou mnohem větší než ta Tutanchamonova. Mladičký panovník byl tedy nejspíš improvizovaně pohřben do hrobky patřící někomu jinému – žádné další ostatky tam ovšem dosud nalezeny nebyly. „Má hypotéza zní, v jedné z komor může být pohřbena Nefertiti a v druhé budou uloženy její osobní věci a cennosti,“ opakuje dokola Reeves.

Mnohé světové deníky už teď mluví o objevu 21. století, byť vědci musí teprve najít způsob, jak se do komor prokutat bez narušení Tutanchamonovy hrobky a důkladně je prozkoumat...

Záhadná kráska

Nefertiti byla ženou faraona Achnatona, který se svou vlastní sestrou zplodil Tutanchamona. Proslulá byla zejména svou nesmírnou krásou. Podle vědců zemřela v roce 1331 před naším letopočtem, příčina smrti je ale stále záhadou. Stejně jako místo jejího věčného odpočinku... Alespoň prozatím!

Přečtěte si
stekajicikocka
19. 3. 2016 • 15:46

Člověk má rád tajemno, a když do toho někdo investuje, tak proč ne? Pěkné hobby, i když to není nijak přínosné, jen k pobavení.Hypotéza je i kolem Kleopatry, jak zemřela. Mohl to být Oktavius, ne hadi.....A točí se všeliké dokumenty, když to vynáší...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.