Jak dlouho platí lékařský předpis? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jak dlouho platí lékařský předpis?

Kolik dní máte na vyzvednutí léků na předpis?
Kolik dní máte na vyzvednutí léků na předpis? (Profimedia.cz)

Možná se vám to také už stalo. Přišli jste do lékárny a v lékárně vám odmítli vydat předepsané léky s tím, že recept už není platný. Jak to tedy s platností receptů je?

Jeden den
•    Nejkratší dobu platí recept vystavený lékařskou pohotovostní službou nebo pohotovostní službou v oboru zubního lékařství. Ten platí jen jeden den – nejdéle do konce prvního kalendářního dne následujícího po dni jeho vystavení.
•    Jeden den také platí recept označený slovy Neodkladná péče nebo Akutní péče. Takový léčivý přípravek byl předepsán na účet veřejného zdravotního pojištění nesmluvním lékařem v rámci jím poskytnuté neodkladné nebo akutní péče.


Pět dnů
•    Recept na antibiotika a antimikrobiální chemoterapeutika platí pět kalendářních dnů počínaje dnem vystavení receptu.

Čtrnáct dnů

•    Recept na ostatní léčivé přípravky platí čtrnáct kalendářních dnů počínaje dnem vystavení receptu, neurčí-li lékař jinak. Může na receptu uvést i jinou dobu platnosti (například 1 měsíc atd.), nejdéle ale 1 rok.
Šest měsíců až jeden rok

Takzvaný »opakovací recept«, tedy recept s předepsanými léčivými přípravky, jejichž výdej se má několikrát opakovat, platí 6 měsíců až 1 rok. Lékař uvádí na takovém receptu datum vystavení, pokyn k opakování výdeje a číslicí i slovy údaj o celkovém počtu výdejů. Bez těchto údajů není opakování výdeje možné. Lékárník pak vyznačí každý výdej na receptu razítkem. Opakovací recept se nejčastěji vystavuje na antikoncepci.
Léky bez doplatku
Cílem ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka v dostupnosti léčby pro pacienty-seniory jsou léky bez doplatku. „V každé lékové skupině by měl být alespoň jeden lék bez doplatku,“ tvrdí ministr. Pokud není takový lék dostupný, může se pacient obrátit na svého ošetřujícího lékaře. Ten kontaktuje revizního lékaře zdravotní pojišťovny. Revizní lékař může schválit plnou úhradu konkrétního předepsaného léku.

Kde se informovat na lék bez doplatku

Tyto informace podává ošetřující lékař. Také je možné využít i webové stránky Ministerstva zdravotnictví – www.mzcr.cz /Léky/. Zde by měl vždy být uveden jeden lék, který je bez doplatku. Do vyhledávače zadáte název léku a systém vám ukáže, který léčivý příplatek se nedoplácí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.