To všechno mu patří! Tady pracoval Churchill, tady pochrupával Masaryk | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

To všechno mu patří! Tady pracoval Churchill, tady pochrupával Masaryk

Jan Berwid-Buqoy pracuje za stolem, který patřil Winstonu Churchillovi.
Jan Berwid-Buqoy pracuje za stolem, který patřil Winstonu Churchillovi. (pro Aha!: Martin Průša)

TÁBOR – Málokdo se může pochlubit tím, že vlastní nábytek, který kdysi patřil slavným osobnostem. Jedním z takových šťastných majitelů skutečně pikantních historických kousků je šlechtic Jan Berwid-Buqoy.

Málokdo se může pochlubit tím, že vlastní nábytek, který kdysi patřil slavným osobnostem. Jedním z takových šťastných majitelů skutečně pikantních historických kousků je šlechtic Jan Berwid-Buqoy.

„Když jsem po revoluci koupil a opravil zruinovaný zámeček v Měšicích, napadlo mne udělat tady expozici nábytku po slavných lidech. Přitom ale všechno používáme a žijeme v tom klasicky, jako doma,“ prozradil Aha! hrabě Buqoy.

Jeho manželka tak má například v ložnici manželské postele, ve kterých spával první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Pan Buqoy má zase v pracovně psací stůl a pohovku britského ministerského předsedy Winstona Churchilla. V hlavní komnatě stojí gauč nacisty Reinharda Heydricha a jídelní stůl, za který s rodinou usedal. A to není všechno, podobných kousků má Buqoy ještě několik.

Na zámečku je i další zajímavost, dosud zachovalé zalévací toalety z konce 18. století, které také leccos pamatují. „Nechci příliš prozrazovat, ale můžu říci, že i slavná rakouská císařovna Sisi při svých návštěvách tady v Měšicích právě na tomto záchodku sedávala. Těch slavných si tu ale odskočilo víc,“ říká s úsměvem majitel zámku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.