Petr Vaněk (28) z Nemojova vyrábí neuvěřitelné věci: Krása ze železného šrotu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Petr Vaněk (28) z Nemojova vyrábí neuvěřitelné věci: Krása ze železného šrotu!

Ze starých podkov umělec sváří plastiky koní. Tohle je jeho zatím poslední kobylka Rozárka, na kterou použil asi 400 podkov.
Ze starých podkov umělec sváří plastiky koní. Tohle je jeho zatím poslední kobylka Rozárka, na kterou použil asi 400 podkov. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, archiv Petra Vaňka)

Železný odpad, opotřebované kovové díly, stroje či staré podkovy nemusí končit ve šrotu! Pavel Vaněk (28) z Nemojova u Dvora Králové jim dává jiný význam.

Svařuje z nich nejen umělecké plastiky, ale i praktické předměty jako je stůl, křeslo, lampa, a dokonce celý výčepní pult.

Kovový odpad, který většinou vykupuje od firem nebo ho má od známých, přeměňuje už tři roky v dílně v přízemí rodinného domku. „Často sedím u hromady šrotu, jednotlivé věci beru do ruky a přemýšlím, jak by se hodily. Oslovuje mě tvar materiálu, který se snažím dál neupravovat, neřezat,“ řekl Vaněk, jenž přetvořil v různá díla už desítky tun kovu. „Hodně používám ojnice, klikové hřídele, řetězy, setrvačníky, pilové kotouče,“ vyjmenoval mladý umělec, původně dřevorubec, který pak studoval na uměleckoprůmyslové škole a učil se i na slévače a kováře.

Petr Vaněk umí kovový odpad recyklovat i na použitelné křeslo.
Výčepní pult

Neobvyklým materiálem, kterému Vaněk vrátil život, byly vysloužilé sbíječky. Použil je jako tělo pivní pípy výčepního pultu pro undergroundový hudební klub v Broumově. Svářel ho od rána do večera 14 dní.

Výčepní pult s pípami ze sbíječek tvořil Petr Vaněk přímo na místě v hudebním undergroundovém klubu v Broumově na Náchodsku.

Železná motorka

Hodně pyšný je Petr Vaněk na svoje poslední dílo, motorku, která se stala ozdobou letošního veletrhu Motocykl na holešovickém výstavišti. Asi 300 kilo vážící stroj, který svářel dva a půl měsíce, má pohyblivé části podobně jako odrážedlo. Zajímavá je svým motorem, který je z Tatry 603.

Petr Vaněk na motorce, kterou svářel téměř čtvrt roku. Váží asi 300 kilo.



Přečtěte si
-bello-
14. 3. 2016 • 12:57

Je bezva, že šel na umprumku , podobné sochy byly v Platýzu vystavené před cca 10 lety a dobrý

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.