Sněhová kalamita v Česku si vyžádala lidský život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Sněhová kalamita v Česku si vyžádala lidský život!

Sníh oděl Čechy do bílé. Vynikla tak  barvy regionálního vlaku.
Sníh oděl Čechy do bílé. Vynikla tak barvy regionálního vlaku.  (Foto Aha! – D. Malík, Z. Schnapka, M. Sekanina, ČTK, Zoo Praha)

Polámané stromy, nebezpečné silnice, potrhané elektrické vedení... Výčet problémů spojených se sněhovou kalamitou v Čechách je dlouhý a od dnešního rána zřejmě zasáhne i Moravu!

Sněhová nadílka spadla překvapivě především v nižších polohách. „Zatímco v Praze napadlo 15 cm sněhu, v horských oblastech to bylo nejčastěji kolem 8 cm. Sněžení totiž přinášela tlaková níže,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. Těžká a vlhká pokrývka lámala stromy především v Praze a středních Čechách, kde jen k poledni vyjížděli hasiči k 251 případům. Ve čtyřech okresech musel ČEZ vyhlásit kalamitní stav, protože v tísích domácností nešel kvůli potrhanému vedení proud.


U obce Libouchec na Ústecku se při nehodě na zasněžené silnici zabil řidič, který při předjíždění čelně najel do autobusu a převrátil ho! Kromě řidiče bylo zraněno 14 lidí, z toho jeden vážně. Další autobus tentokrát s dětmi z mateřské školy zapadl u Všerub na Plzeňsku do příkopu, dětem se naštěstí nic nestalo.
Dnes má sněhová nadílka dorazit i na Moravu, kde by mohlo do dnešního večera napadnout až 30 centimetrů nového sněhu. A to především v Beskydech, Bílé Karpaty čekají 20 čísel a Olomoucko s Ostravskem 15 cm.

Ulétli vzácní ibisové!
Nápor sněhu protrhl včera sítě voliéry se vzácnými ibisi skalními v pražké zoo. Osmnáct kriticky ohrožených ptáků ulétlo. „Samotná textilní síť vydržela, ale povolila ve spojích. Příčinu šetříme,“ uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek. Jednoho opeřence se podařilo lapit ještě v zoo, další ukončil výlet v Holešovicích nedaleko redakce Aha! Skóre po půl páté odpoledne bylo 16 : 2 ve prospěch ibisů. „U ostatních budeme muset spíš čekat, že uletí někam, odkud se jim bude hůř vylétávat,“ řekl Jaroslav Šimek z pražské zoo. Je také šance, že se ibisové vrátí sami do voliéry, kde dostávají žrádlo. Pokud ibise spatříte, volejte zoo na číslo 737 204 532.

Ibis skalní je je dobrý letec.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.