Pohřeb hraběnky Kinské (†94): Kdo se s ní rozloučil? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pohřeb hraběnky Kinské (†94): Kdo se s ní rozloučil?

Bernadetta Kinská z Vchynic a Tetova, rozená Merveldt.
Bernadetta Kinská z Vchynic a Tetova, rozená Merveldt. (Foto ČTK, archiv rodiny Kinských, ara)

Slzy a smutek. Tichý a skromný byl pohřeb šlechtičny Bernadetty Kinské (†94). Příbuzní ji uložili za účasti nejbližších přátel a rodiny do hrobky ve středočeských Budenicích.

Malý hřbitov u lesa a v něm neveřejná rodinná hrobka přitáhla včera významné české šlechtice. Byla tam totiž uložena zesnulá Bernadetta ze šlechtického rodu Kinských, který byl vždy, i v dobách Hitlerových, věrný českému národu.

S oblíbenou šlechtičnou se mohla veřejnost rozloučit už v sobotu při mši v Kostelci nad Orlicí, kde má rodina zámek. Pro rodinu a nejbližší přátele byla vyhrazena neděle, kdy se rakev přikrytá vlajkou s erbem Kinských a se skromnou květinovou výzdobou přesunula do rodinné hrobky. „Místo květinových darů prosíme o laskavé poskytnutí příspěvku na dobročinné účely,“ znělo jedno z posledních přání dobrosrdečné hraběnky.

V chladném dni dorazilo na krátký obřad, proslov a tichou vzpomínku 20 lidí, mezi nimi i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (78).

Přivdala se
Bernadetta pocházela ze starobylého německého rodu Merveldt a vzala si hraběte Josefa Kinského na snímku). S ním a syny Františkem a Antonínem pak prožila roky perzekuce za komunistů a usídlila se v Kostelci nad Orlicí, kde měla rodina znárodněný zámek. Po revoluci byl navrácen a manželé zdevastovanou budovu nákladně opravili.

Přečtěte si
va45
29. 2. 2016 • 16:34

Myslíš si,že jsi milejší tomuto rodu blbe?

-bello-
29. 2. 2016 • 13:45

No, to přišel ten pravej, jestlipak vzal s sebou v černém a se závojíčkem tu svou děv.ku IV. cenovky Vopěnkovou ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.