Zemřela slavná hraběnka Kinská! Její rod hýbal dějinami! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zemřela slavná hraběnka Kinská! Její rod hýbal dějinami!

Bernadetta Kinská z Vchynic a Tetova, rozená Merveldt.
Bernadetta Kinská z Vchynic a Tetova, rozená Merveldt. (Foto ČTK, archiv rodiny Kinských, ara)

Nejvěrnější český šlechtický rod Kinských přišel o svého člena. Hraběnka Bernadetta Kinská (†94) se 14. února odebrala na onen svět. Jaká je historie rodiny, která za všech okolností hořela pro český národ?

Bernadetta Kinská z Vchynic a Tetova se do rodu přivdala, když si vzala hraběte Josefa Kinského, který řediteloval fabrice na Slovensku. Továrnu ale znárodnili po válce komunisti, v roce 1949 pak hrabě šel za sabotérství do vězení.

Hrál sám sebe
Bernadetta se tak stěhovala do bývalého panství v Kostelci nad Orlicí a zůstala se synem Františkem sama, když odmítla odejít do exilu. Pozdeji se jí narodil ještě syn Antonín (†56), který si zahrál hraběte Kinského ve filmu Zapomenuté světlo s Bolkem Polívkou a Veronikou Žilkovou.


Přišli o majetek
Kvůli původu si rodina prožila plno perzekucí a byl jí zabaven majetek. Josef musel pracovat v uranových dolech. Přesto nikdy neuvažovali o emigraci a vždy plně stáli za českým národem. V roce 1992 se jim tak proto při restitucích bez větších problémů vrátil zdevastovaný kostelecký zámek, který Bernadetta s manželem opravila a v němž i dožila. Josef zemřel v roce 2011 ve věku 97 let, jeho žena ho přežila o pět let.

Rod se vzepřel se Hitlerovi
Hrdinství předvedli Kinští v roce 1938, kdy se schylovalo k přijetí Mnichovské dohody, kterou mělo tehdejší Československo odevzdat sudetské pohraničí Německu. František Josef Kinský (1879-1975), otec manžela Bernadetty Josefa, se stal zástupcem šlechty, která přišla s dokumentem Prohlášení příslušníků starých českých rodů za prezidentem Edvardem Benešem a potvrdila své češství. „Jsme si vědomi svých zděděných povinností k vlasti a ke státu, který byl domovem našich předků a jehož stará práva jsme vždy chtěli a i dnes chceme hájit,“ prohlásil. Odvážný krok ještě zopakovala v roce 1939 před prezidentem Emilem Háchou.


František: Jméno zavazuje
„Už jenom z toho důvodu, že jsem nositelem jména, které prošlo českou historií v jakékoliv podobě, to znamená minimálně je známe v české historii, a já jsem nositelem toho jména, tak mám odpovědnost k tomu jménu. A ta mě zavazuje k tomu, abych se pokusil alespoň s ohledem na své vlastní svědomí chovat se řádně, slušně, pokud to jenom jde, a taky jsem to – pokud to jenom trochu šlo – zkoušel,“ shrnul smýšlení své rodiny syn Bernadetty František Kinský, který je starostou Kostelce a správcem zámku.

V Čechách od 13. století
První doložený předek rodu Bohuslav z Žernosek (zemřel 1282) měl čtyři syny, kteří používali přídomek ze Vchynic. Postupným komolením (Vchynský) vzniklo dnešní jméno Kinský. Na vrchol se rod vyšvihl v 17. století, kdy Vilém Kinský byl zabit po boku Albrechta z Valdštejna v roce 1634 a jeho příbuzný Václav působil jako komorník císaře. Rod se rozdělil na několik větví, z nichž většina žije v zahraničí – například lichtenštejnská kněžna je rozená Kinská. V Česku zůstala větev kostelecká, která v městě sídlí dodnes.

Kostelec centrem rodu
V roce 1992 byl rodu Kinských navrácen v restitucích majetek, především zámek, který sloužil za komunistů jako výzkumný ústav pro chov prasat. Po revoluci se rodina stala mecenášem kultury ve svém okolí a zakládala mnoho firem, kterými chtěla navázat na předválečné hospodaření.

Přečtěte si
-bello-
28. 2. 2016 • 13:38

v tom případě byla magor.Tohle normální člověk nedělá, ale nejspíš to bylo něco za něco, protože kolaboraci v rodě měli taky !

dandova
27. 2. 2016 • 12:25

Fajnová dáma.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.