Měly by si hrát - Místo toho ubližují! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Měly by si hrát - Místo toho ubližují!

Vedle šikany se mezi dětmi objevuje i další obrovský problém - sexuálně motivované násilí.
Vedle šikany se mezi dětmi objevuje i další obrovský problém - sexuálně motivované násilí.

Můžete klidně sedět v kanceláři, být po uši ponoření do práce a myslet si, že vaše dítě je v bezpečí. Je přece ve škole, mezi ostatními dětmi, pod dozorem učitele. Jenže pak zazvoní telefon a ze sluchátka se ozve vyděšený učitelův hlas:


Co všechno dokáží děti?

„Paní Nováková, stalo se něco strašného, vaše dcera byla znásilněna. Přijeďte hned do nemocnice.“ ŠOK! V prvních okamžicích nejspíš neuvěříte tomu, že někdo mohl tak hrozně ublížit vašemu sotva dvanáctiletému zlatíčku. Další zpráva je neméně děsivá. Dozvíte se, násilníkem nebyl nikdo jiný než spolužáci vašeho dítěte, tedy stejně staré děti! Že se to stát nemůže? Nepleťte se! Následujících pět případů sexuálního násilí, páchaného dětmi na dětech, se v Česku odehrálo za uplynulých pár měsíců!

Březen 2007 – Ostrava
Hulvát plný hormonůKliknutím zvětšete

V březnu letošního roku upozornilo vedení jedné z ostravských škol policii na patnáctiletého chlapce, který soustavně osahává spolužačky.
Co se stalo: Sexuálnímu obtěžování pubertálního chlapce čelilo více než osmnáct dívek. Uchopil je totiž obvykle zezadu kolem pasu tak, aby se nemohly bránit, a poté je osahával na prsou. V jiných případech je ohýbal přes lavice a sahal jim na zadek, někdy zase naznačoval soulož. Spolužačkám vulgárně nadával, pokřikoval na ně a plácal je po zadku. Několikrát se dokonce stalo, že se mladík před dívkami obnažoval a ukazoval jim své přirození.
Trest: Jelikož už bylo chlapci, s nímž lomcuje puberta a hormony, patnáct let, hrozí mu až 18 měsíců vězení. Případ je stále v šetření policie.

Duben 2007 - Náměšť nad Oslavou
Prznění prvňáčkaKliknutím zvětšete

Otřesný případ šikany a prznění prvňáčka se odehrál před několika týdny. Sedmiletého chlapce tyranizovala trojice starších školáků.
Co se stalo: Tři chlapci z páté třídy si zasedli na jednoho z prvňáků. Nejen že mu na potkání nadávali a fackovali ho, dokonce mu opakovaně na toaletě stahovali kalhoty. Jeden ze starších chlapců mu dokonce přes slipy strkal prsty do konečníku. Celá partička se pak bavila bezmocí malého kluka a jeho ponížením. Na celou věc se přišlo náhodou, když povedené páťáky vyrušil další chlapec a oznámil to učitelce. Přestože šlo o opakovanou šikanu a zneužívání, prvňák doma ze studu nic neřekl.
Trest: Případem se zabývá pedagogická rada školy. Rodiče podali trestní oznámení, ale vzhledem k nízkému věku aktérů je adekvátní trest zřejmě v nedohlednu. Policie případ prošetřuje, ale odmítá se k němu vzhledem k nízkému věku pachatelů vyjadřovat. A zneužívaný chlapec? Ten si podle psychologů ponese tuhle hrůzu v sobě navždy.

Leden 2007 - Klatovy
Dvanáctiletý otecKliknutím zvětšete

Nejmladším otcem v České republice je sotva dvanáctiletý školák, který zplodil dítě se svou o pět let starší sestrou. Oba sourozenci vše dlouho tajili, v lednu letošního roku to ale prasklo.
Co se stalo: Dívka z dobře situované rodiny na Klatovsku nejprve tvrdila, že ji znásilnil neznámý muž. Policie intenzivně po popsaném muži pátrala, když ale stále neměla žádnou stopu, odebrala vzorky DNA jejího otce, strýce a bratra. A přišel šok. Analýza jasně prokázala, že otcem dítěte je dívčin bratr. Hoch se nakonec přiznal. Řekl, že v televizi viděl scénu, jak dva lidé souloží, a chtěl si to vyzkoušet. Sestra se prý bránila, škrábala ho a nakonec podlehla. Dívka pak své těhotenství i okolnosti, které mu předcházely, tajila i před rodiči.
Trest: Vzhledem k nízkému věku pachatele je případ odložen. Dítě, kterému hrozila vzhledem k incestu zdravotní rizika, se už narodilo a bylo dáno k adopci.

Únor 2007 – Nové Domky na Tachovsku
Brutální homosexuální znásilněníKliknutím zvětšete

Sedmnáctiletý chovanec zdejšího dětského domova brutálně znásilnil o rok mladšího spolubydlícího z pokoje.
Co se stalo: Teprve v únoru se provalilo brutální znásilnění, k němuž došlo v prosinci. Sedmnáctiletý mladík v noci nejprve požadoval po svém spolubydlícím orální sex. Když to spolubydlící odmítl, převrátil ho na břicho, stáhl mu kalhoty od pyžama a přes odpor na něm vykonal anální pohlavní styk. Poté surovec své oběti začal vyhrožovat, že jestliže to oznámí, dostane výprask. Znásilněný mladík vše prozradil až poté, když násilník o několik týdnů později utekl. Obviněný mladík čelí ještě dalšímu trestnímu stíhání, a to za sex s nezletilou školačkou.
Trest: Na násilníka byla uvalena soudní vazba. Běžnou praxí však je, opět vzhledem k věku, že za podobné kriminální činy dává soud například jen několik stovek hodin veřejně prospěšných prací.

Březen 2007 - Nový Rychnov na Pelhřimovsku
Školáci znásilnili spolužačkuKliknutím zvětšete

Před měsícem dva žáci základní školy ve věku dvanáct a třináct let znásilnili čtrnáctiletou dívku.
Co se stalo: Chlapci dívku odvlekli do polozbořené továrny nedaleko hřiště a tam s ní opakovaně souložili. Vedlo je k tomu údajně sledování pornofilmů a chuť si souložení také vyzkoušet. Jeden z mladíků se přitom do vsi měl přistěhovat spolu s matkou teprve před krátkým časem. Obyvatelé obce jsou případem zaskočeni, nic podobného se tu prý nikdy nestalo. Starosta vesnice o celém incidentu zatím nemá pořádné informace, chystá se však ve spolupráci s ředitelkou školy, kam oba násilníci chodí, přijmout výchovná opatření.
Trest: Policie případ vyšetřuje, ale vzhledem k nízkému věku pachatelů bude případ s největší pravděpodobností odložen.

MUDr. Jindřich Vlček z Brna: Učitelé a rodiče, naslouchejte dětem!

Proč jsou děti tak násilné?Kliknutím zvětšete
„Každý učitel vám potvrdí, že děti jsou daleko agresivnější a vyspělejší, než tomu bylo před 20, 30 lety. Má to na svědomí jak rychlá doba, ve které žijeme, tak akty násilí a sexuálních zločinů a deviací v televizi, filmech, play station hrách a podobně. V neposlední řadě je tu i internet, kde si zvídavé dítě najde o sexu naprosto vše, i s jeho negativními stránkami.“

Jak děti chránit?
„Sexuální zneužívání a obtěžování dětí je čím dál častější. Mezi dětmi není tak rozšířeno jako běžná šikana, ale i takové případy se v dnešní době stávají. Je proto nutné, aby jak oběti, tak ostatní spolužáci nemlčeli a podobné případy okamžitě nahlásili vedení školy. I učitelé by neměli chodit se zavřenýma očima a všímat si, zda je vše v pořádku a o podobných věcech otevřeně mluvit. Děti však bývají sexuálně obtěžovány i vychovateli, vedoucími zájmových oddílů, pedagogy. Jde většinou o osoby, kterým dítě důvěřuje. Může to být ovšem i někdo z rodiny - rodič, příbuzný či přítel rodiny. Chtěl bych podotknout, že k sexuálnímu zneužívání nepatří jen sexuální akt, ale i jakékoliv nevhodné doteky.“

Jak to prckům vysvětlit?
„Malému dítěti vysvětlit sexuální obtěžování je těžké, musí se postupovat velmi citlivě, protože dítě vlastně nechápe, o co jde. Pokud to rodič nedokáže, je leckdy lepší navštívit psychologickou nebo sexuologickou poradnu, kde to s dítětem probere odborník a dítě mu na panenkách ukáže, co mu násilník udělal, a zároveň i poradí rodičům, jak dál postupovat.“


Autor: (in)
Foto: profimedia.cz, ČTK, archiv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.