Záhadná taška ochranky prezidenta: Rozbalit, přikrýt, zachránit Zemana! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Záhadná taška ochranky prezidenta: Rozbalit, přikrýt, zachránit Zemana!

Miloš Zeman na návštěve Plzeňského kraje. Muž s koženou brašnou je hned vedle.
Miloš Zeman na návštěve Plzeňského kraje. Muž s koženou brašnou je hned vedle. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, ara)

Proč v těsné blízkosti Miloše Zemana (71) vždy stojí muž s toutéž černou brašnou? Co v ní bodyguard skrývá? Záhadu, kterou odmítl Hrad komentovat, se podařilo Aha! vyřešit. V tmavé aktovce je neprůstřelný balistický štít!

Prezident Zeman už při svých vystoupeních na veřejnosti zažil i létající rajčata a vajíčka. Jenže co kdyby někdo zvolil silnější kalibr? Můžeme být klidní, v jeho blízkosti je vždy bodyguard s nenápadnou taškou, jejíž obsah zamotal hlavu i mnohým expertům.

Rušička?

„Mohla by to být aktovka s ultrazvukovou nebo magnetickou rušičkou mikrofonů nebo rušička mobilního signálu, jež by zabránila dálkovému odpálení výbušniny,“ usuzovali někteří odborníci.

Je to štít

Skutečnost je ale zřejmě jiná. Tajemná taška by Zemana měla chránit před sprškou střel. Je možné ji totiž bleskurychle rozvinout v neprůstřelný štít. A bodyguardi by pak mohli pod jeho ochranou hlavu státu evakuovat co nejdřív do bezpečí.

Má to i šajch

Podobný obranný prvek užívá například ochranka vůdce libanonského hnutí Hizballáh šajcha Hassana Nasralláha. Ten je pověstný obavami z možného atentátu a na veřejnosti vystupuje zřídka. Kromě strážců se samopaly je mu při takové příležitosti nablízku i bodyguard s téměř stejnou taškou, jakou má Zemanova ochranka.

Pěkný balík

Na trhu je toto zařízení k dispozici v různých provedeních. Levnější varianta, tzv. multifunkční obranný štít, přijde na 899 dolarů (v přepočtu asi 22 tisíc korun).

Co všechno štít umí: Odolá brokovnici i pušce

*Do ochranného, metr dlouhého a zhruba 40 centimetrů širokého štítu s kevlarovým povrchem se nenápadná aktovka rozbalí během pár vteřin.
*Má odolat střelbě z pistole, brokovnice i pušky.
*Je mnohem praktičtější než tradiční neprůstřelné vesty, které jsou leckdy daleko těžší.
*Váží 3,6 kilogramu. Součástí bývá také kapsa, do níž lze dát i dokumenty, počítač, menší zbraň nebo léky.
*Štít je lehce složitelný do nenápadné aktovky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.