Přežil 6 dní pod lavinou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Přežil 6 dní pod lavinou!

Pod lavinou přežil dlouho, snad vyhraje svůj boj až do konce!
Pod lavinou přežil dlouho, snad vyhraje svůj boj až do konce! (Foto EPA, Profimedia.cz)

Zázrak! Tak mluví média o záchraně indického vojáka, jehož pohřbila obří lavina. V mase sněhu ho hledalo 150 vojáků a dva speciálně vycvičení psi. Pod více než 7metrovým příkrovem sněhu strávil 6 dní. A co je neuvěřitelné: Žije!

K sesuvu laviny došlo v indickém pohoří Karákoram na ledovci Siačen, který leží na území, o něž se pře Indie s Pákistánem. Je to nehostinná oblast, v současné době se tam pohybují teploty mezi -25 až - 42 °Celsia. V noci dokonce až 55 stupňů pod nulu! A všude, kam se podíváte, je jen sníh a led.

A právě na tomto opuštěném místě v Kašmíru zavalila lavina tábor s deseti vojáky. Záchranáři se sice okamžitě vydali na místo a snažili se je vyprostit, 48 hodin po pádu laviny ale byli všichni považováni za mrtvé. Hledala se už jen nebohá těla! Sto padesát mužů a psi Dot a Misha neúnavně pročesávali kousek po kousku laviniště. „Šlo to pomalu, led je v téhle oblasti tvrdší než beton, navíc foukal ostrý vítr a byla vánice,“ popsali záchranáři.

Nemá vyhráno

Jejich úsilí se ale vyplatilo! Po šesti dnech tvrdé práce jim termokamery ukázaly tělo vojáka Lance Naika Hanamanthappy Koppada. Vyhrabali ho z hloubky přes 7 metrů. Ležel v přístřešku, ve kterém sídlili vojáci. Smrt měl doslova na jazyku! „Byl sice při vědomí, ale v šoku, dezorientovaný, přidušený, dehydrovaný a těžce podchlazený,“ sdělil jeden záchranářů indické televizi NDTV.

Přesto je naděje, že by v nemocnici mohli boj o jeho život zvládnout. Všechny ostatní vyhrabali už mrtvé... „Koppadův stav je nadále kritický, následujících 48 hodin ukáže, zda přežije,“ uvedli lékaři.

Víte, že...
...pod lavinou v sobotu zahynulo v Alpách pět českých skialpinistů? Ze sněhu je záchranáři vyhrábávali udušené už po hodině od závalu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.