Rekordní teplotní skok na Šumavě: Za 4 dny rozdíl 49,8 °C! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rekordní teplotní skok na Šumavě: Za 4 dny rozdíl 49,8 °C!

Lovec mrazů Antonín Vojvodík.
Lovec mrazů Antonín Vojvodík. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Příroda bourá zavedená pravidla! Rekordní mrazy vystřídalo jarní počasí. Během pár dní zaznamenaly teploměry v Česku takový teplotní skok, že i meteorologové nevěřili vlastním očím. Naměřili rozdíl 49,8 °C.

Největší teplotní skok mají za sebou obyvatelé Šumavy. Zatímco ještě minulý čtvrtek tam klesla rtuť teploměru u Rokytské slati až na –35,3 °C, v úterý o pár desítek kilometrů dál vystoupala na +14,5 °C. „Je to naprostá výjimka. Nic takového nepamatuji. Za čtyři dny skok o padesát stupňů,“ řekl lovec mrazů Antonín Vojvodík, který měří teploty na Šumavě už 40 let.

A jak bude v nejbližších dnech? „Teplo, teplo, teplo. Ještě před pár dny bylo na Šumavě 60 cm sněhu. Co nevidět bude Šumava holá. Není ale vyloučeno, že při letošních extrémních zimních výkyvech teplot nepřijde další mrazivý skok,“ řekl Antonín Vojvodík.


Změna v nejchladnějším místě Česka
Rokytská slať patří k nejchladnějším místům Česka. V pátek 22. ledna ráno tu spadla rtuť teploměru na –35,3 °C, v úterý 26. ledna odpoledne už bylo 5,2 °C. Přitom jde o mrazovou kotlinu, v níž by se měl udržovat největší chlad.

Mráz mění i rostliny
Rokytská slať na Šumavě se nachází ve výšce 1100 metrů nad mořem a je jednou z několika mrazových kotlin v Česku, takže je v ní pravidelně mnohem větší chlad než ve zbytku republiky. Díky tomu se v místě usadily speciální mrazové formy smrků a borovic, které jsou zakrslé. Do nejchladnějšího místa současné zimy má ale veřejnost zapovězený vstup kvůli ochraně přírody.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.