Po banální operaci Matěj (8) hýbe jen očima! Pět let v kómatu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Po banální operaci Matěj (8) hýbe jen očima! Pět let v kómatu!

Matěj má od 1. května 2010 postižený mozek.
Matěj má od 1. května 2010 postižený mozek. (Foto Aha! – Jiří Nováček, ara)

V roce 2010 podstoupil v brněnské fakultní nemocnici trhání mandlí. Tehdy tříletý živý a veselý Matěj Kocián po komplikacích během pár hodin upadl do kómatu. Od toho okamžiku má postižený mozek a hýbat dokáže jen očima. Rodiče nemocnici zažalovali o 20 milionů korun a nyní začal soud.

Tvrdí, že jejich syn začal zvracet natrávenou krev a že se nepodařilo rychle přivolat zdravotní sestru, protože tlačítko v pokoji nefungovalo. Na oddělení navíc nebyl v kritické chvíli přítomen ani lékař. Nemocnice se vyplacení odškodného zuby nehty brání. „Podobný případ se stane jednou za čtyřicet let. Předtím ani potom jsme podobnému pooperačnímu stavu po odstranění mandlí nečelili,“ řekl už dříve přednosta Kliniky dětské otorinolaryngologie Ivo Šlapák. Personál nemocnice podle něj postupoval při pooperační péči o chlapečka správně.


Advokát rodiny Lukáš Prudil upozornil, že vzhledem k přítomnosti jediné sestry a absenci lékaře na oddělení nelze mluvit o zvýšeném dohledu nad pacienty. Znalec to posléze připustil. Soud kauzu nerozhodl, v dokazování se bude muset pokračovat.
Znalec: Byl resuscitován, bohužel nešťastně
Soud včera patřil souboji advokáta rodiny a znalců, kteří vypracovali posudky svědčící spíše ve prospěch špitálu. „Případ je velmi nešťastný. Proti standardním postupům byla u chlapečka prodloužena hospitalizace na pooperačním oddělení se zvýšeným dohledem – a během ní se příhoda stala. Klučina byl resuscitován, bohužel nešťastně. Určitě to byla rána i pro sestry a lékaře,“ řekl soudní znalec profesor Jan Pachl z 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Péče za 500 000 Kč ročně
Péče o Matěje je mimořádně finančně náročná, každý rok stojí rodinu odhadem půl milionu korun. Právě proto rodiče nemocnici zažalovali o dvacet milionů. Celkově stála péče o Matěje 10 milionů. Pojišťovna však podle zákona proplatila jen sedm milionů. Zbývající peníze na zdravotní pomůcky Kociánovi platí ze svého a shánějí je od nadací a dárců.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.