Musher z Volar má doma 75 psů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Musher z Volar má doma 75 psů!

Psům podřídil celý svůj život.
Psům podřídil celý svůj život. (Foto: ČTK)

Musher Pavel Kučera z Volar na Prachaticku podřídil celý svůj život lásce k severským psům. Na Šumavě jich chová pětasedmdesát. Právě je připravují na závod Šediváčkův long, který se pojede ve středu.

Lásku k mushingu, tedy závodům psích spřežení, v Pavlovi vyvolaly romány Jacka Londona. Na Šumavu se odstěhoval v roce 1986 se svou tehdejší manželkou. Od té doby se v jeho smečce vystřídaly stovky psů. Při jejich výchově se drží stále stejného pravidla – volnosti. „Sám se učím s nimi žít. Nikdy je do ničeho nenutím,“ vysvětluje. Díky těsnému soužití žije téměř jako člen smečky.


„Když jeden ze psů zemře, tak ostatní vyjí. Když odejde pes, který byl v jejich hierarchii hodně nahoře, tak to na jejich vytí okamžitě poznám,“ popisuje. Při pojmenovávání psů je musher kreativní. Sáně tak táhnou William i Harry, ale také třeba fenky Kate a Fukushima. Zajímavá jména mají psi Pravá a Levá. Podle skvrny, kterou mají každý pod jiným okem. „Zvláštní je, že to vyšlo tak, že Levá táhne napravo a Pravá nalevo,“ uvedl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.