Banální vyšetření: Na 5 minut se jí zastavilo srdce, má poškozený mozek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Banální vyšetření: Na 5 minut se jí zastavilo srdce, má poškozený mozek

Lucinka je nyní na vozíčku.
Lucinka je nyní na vozíčku. (Foto: archiv rodiny)

Do šesti let si užívala dětství, hrála si s kamarády a připravovala se na nástup do první třídy... Banální vyšetření ale dalo krásné budoucnosti holčičky stopku! Lucince (9) se v nemocnici zastavilo srdíčko a došlo k těžkému poškození mozku...

Bylo ji šest roků, když šla na vyšetření – artrografii, kde ji nechali dusit. A to tak dlouho, že došlo k zástavě srdce a těžkému poškození mozku. Zástava trvala dlouhých pět minut,“ vzpomíná na hrozný zážitek maminka malé Lucinky Romana Houšková. S tím, že holčička pak strávila tři týdny na ARU a bojovala o život. „Tři týdny byla v kómatu a celou dobu se nevědělo, zda to přežije. Potom byla letecky převezena do hyperbarické komory v Ostravě. Následoval pobyt v Košumberku, Janských Lázních, Kladně, Klimkovicích. Rok jsme strávili po nemocnicích a rehabilitacích,“ pokračuje maminka.

Lucinka je nyní ve svých devíti letech na vozíčku, neovládá koordinaci rukou, špatně mluví, má spasticitu (svalové záškuby), dystonii (zkroucení částí těla) a velmi bolestivé křeče. „U Lucinky došlo vlivem dlouhodobé hypoxie (nedostatek kyslíku) k poškození bazálních ganglií, což jsou hlavní dráhy koordinace pohybu,“ popisuje následky zástavy srdíčka u holčičky její maminka.

Rodina se ale nevzdává a s Lucinkou cvičí každý den, navštěvují fyzioterapii, ergoterapii, logopedii, plavání... Její stav se totiž podle lékařů stále vyvíjí. „Snažíme se proto nejvíce, co to jen jde. Lucinka to všechno vnímá,“ uzavírá Houšková.

Lucince v jejím boji pomáhá Nadační fond KlaPeto, který mimo jiné pořádá každoroční benefiční výstup na Sněžku. Ten letošní se bude konat 28. května. „Loňská charitativní akce byla nesmírně úspěšná, mimochodem i díky velké mediální podpoře, a tak se nám podařilo obdarovat celkem 10 dětí a rodin,“ řekla Aha! spoluzakladatelka NF KlaPeto Kateřina Klasnová. Celkem se tehdy vybralo 700 tisíc. „Rodina malé Lucinky dostala 50 tisíc korun na nákup tříkolky,“ dodala Klasnová.

Chcete pomoci?

Nadační fond KlaPeto má zřízený transparentní účet, kam lidé mohou zasílat finanční příspěvky a zároveň sledovat, kam peníze putují. Číslo účtu je: 2200692979/2010, více informací na webu: www.klapeto.eu/ pomahejte-s-nami

 

Tady byla ještě zdravá.

 

Autor:  tho

Přečtěte si
-bello-
18. 1. 2016 • 23:42

Tyhle fondy se dělají po celém světě.Není tolik peněz v žádné pojišťovně a nemůžou hradit všechno.Charita je tady stejně tak vypisovaná jako na Západě.Tam ještě navíc nemajetní pátrají po farmaceutických firmách, kde jaká se vypisuje studie pro dobrovolníky na nové léky jejich choroby.Dorazilo to sem už taky. V leččems ale je Česko štědrejší než tam.Zkus zdravotnictví v Anglii ! Děs běs!USA - tam je jediná dobrá rada - nesmíš bejt nemocnej.

kiwi65
18. 1. 2016 • 18:28

V tomhle státě je ideální,když už jde člověk k doktorovi tak si vzít ssbou někoho z pohřební služby.Odpadnou pak zbytečný vyřizování formalit.Vím velice dobře o čem mluvím,vlastně píšu.Přišel jsem tak o otce,nejsem milionář tak jsem měl smůlu....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.