Holčička trpí vzácnou poruchou: Proč jí lékaři říkají »Bionická dívka«? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Holčička trpí vzácnou poruchou: Proč jí lékaři říkají »Bionická dívka«?

Olivii chybí část chromozomu 6.
Olivii chybí část chromozomu 6. (Foto: Profimedia.cz)

Kvůli její poruše, která způsobuje, že necítí hlad, únavu ani bolest, říkají lékaři Angličance Olivii Farnsworth (7) »Bionická dívka«. Ta přezdívka sice může znít vtipně, realita je však hodně krutá.

Holčička z Huddersfieldu trpí od narození poruchou, která je tak vzácná, že ani nemá jméno. Jde o to, že jí chybí část chromozomu 6, což se u ní projevuje tak, že nepotřebuje jíst ani spát a nic ji nebolí.

Srazilo ji auto
Toho, že je s Olivií něco špatně, si její máma Niki (32) všimla, už když byla v kolébce. „Nebrečela a nechtěla krmit, také jí dlouho nerostly vlasy,“ popisuje s tím, že lékaři poruchu sice diagnostikovali, ale nevědí si s ní rady. „Musím ji mít neustále pod dohledem. Nespí třeba tři dny, jídlo jí nutím, protože ho nechce, nechutná jí,“ líčí s tím, že nejhorší je absence bolesti. „Jednou ji srazilo auto a táhlo ji deset metrů. Řvala jsem hrůzou, ale ona vstala a s klidem se zeptala, co se děje. Jindy si zase ošklivě rozervala ret a musela podstoupit složitou plastiku. Ani tehdy nehnula brvou,“ zoufá si Niki, která se smiřuje s tím, že Olivia se nikdy nevyléčí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.