Odškodné za smrt na dovolené! Mají Češi na něco nárok? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Odškodné za smrt na dovolené! Mají Češi na něco nárok?

Kolik dostanou pozůstalí obětí teroristického útoku?
Kolik dostanou pozůstalí obětí teroristického útoku? (Foto EPA, Reuters, mapy Reuters a ČTK)

Má lidský život zmařený terorismem cenovku? A s jakou částkou? Francouzi po pařížském masakru, při němž islámští fanatici zabili 130 lidí, odpověděli na obě otázky: Pozůstalí dostali jednotlivě až 800 tisíc korun. Jak by to bylo u nás?

Svět je v těchto dnech sevřený strachem: 10 mrtvých v Istanbulu, 17 obětí dalších sebevražedných atentátníků včera v indonéské Jakartě. Scénáře jsou stejné jako v Paříži: cílem jsou místa navštěvovaná turisty. Kromě nenahraditelné ztráty pro pozůstalé mají tyto zločiny i finanční rozměr. Je Česko připraveno zmírňovat dopady podobných tragédií odškodněním a lze se proti nim pojistit?

Musíte se soudit

Aha! zjistilo, že Česká republika nemá fond, ze kterého by mohlo být odškodnění automaticky vypláceno. U nás by se příbuzní obětí teroristického útoku museli připravit na soudní martýrium, včetně dokazování, jak moc jim byl zavražděný příbuzný citově blízkým člověkem.

Nejistých 10 milionů

„Žádný zákon v ČR finanční hodnotu lidského života výslovně nestanovuje, má ji určit soud na základě okolností konkrétního případu. Podle judikatury a doporučení Nejvyššího soudu je hodnota lidského života pro účely odškodnění stanovena na přibližně 10 milionů korun,“ řekl Aha! exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (40). Pokud ovšem nebude atentátník dopaden, mají pozůstalí smůlu. To samé platí, půjde-li o nemajetného člověka. „Jako ministr jsem alespoň stihl prosadit nový zákon, podle kterého mohou oběti trestných činů nebo pozůstalí požádat stát o okamžitou peněžitou pomoc. Výše takové pomoci se pohybuje zhruba do 200 tisíc korun,“ upřesnil Pospíšil.

Starý je levnější?

Při určení výše částky by soud podle Pospíšila přihlížel k tomu, kolik bylo danému člověku let, jaký byl jeho zdravotní stav, jestli a kolik měl dětí. Česká cenovka života tak bude jiná v případě mladého a zdravého člověka, který má rodinu a malé děti, anebo starého, trpícího nevyléčitelnou nemocí.

Víte že...

...ministr spravedlnosti Robert Pelikán plánuje zřídit zvláštní fond pro oběti trestných činů, kam by měl stát dávat peníze, získané z majetku zabaveného pachatelům trestné činnosti? Z toho by stát vyplácel peníze obětem nebo pozůstalým v případě, že by odsouzený pachatel byl nemajetný.

 

Vrahovi nedají nic

Následky teroristického útoku mohou z finančního hlediska zmírnit i peníze z pojištění. V případě toho životního tuto možnost nabízejí na našem trhu dvě firmy. S terorismem počítá cestovní pojištění ve více případech, to ovšem hradí jen související léčebné výlohy. Všude ale platí jedna podmínka: Pokud by se klient teroristické akce aktivně účastnil, pojistné mu vyplaceno nebude.

DROZD vás najde

Pokud chcete zmírnit obavy z cestování, přihlaste se do projektu Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí (DROZD) na webu http://drozd.mzv.cz. Tam můžete uvést, kam jedete. V případě problémů vás tak ministerstvo snadno dohledá.

Turisté, sledujte MZV!

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) na stránkách www.mzv.cz publikuje doporučení pro cesty a varování před cestami do zahraničí. Ta jsou právně nezávazná, pro případnou výplatu pojištění ale mohou být rozhodující. Používají se přitom odstupňované formulace od doporučení dbát během pobytu zvýšené opatrnosti přes varování před cestami a výzvou k urychlenému opuštění země, až po nedoporučení cestovat do určitých oblastí.
V Turecku se Čechům nyní „doporučuje dbát maximální opatrnosti a vyhýbat se větším skupinám a shromážděním“, pro Indonésii platí „varování před pohybem na exponovaných místech hlavního města…“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.