Dietní zázraky? Nefungují! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dietní zázraky? Nefungují!

Ten metr je ale potvora, co to ukazuje za čísla? Hlavně nepropadnout panice a nesáhnout po zaručených pilulkách.
Ten metr je ale potvora, co to ukazuje za čísla? Hlavně nepropadnout panice a nesáhnout po zaručených pilulkách. (Foto: Scom, Profimedia.cz)

Nebylo by to úžasné polykat jen pilulky, pít čaj nebo si nalepit náplast a konečně zhubnout? Vždyť to některé reklamy tvrdí! Jenže sliby – chyby. Takový hubnoucí zázrak zatím nikdo nevynalezl.

Z televize se denně dozvídáte, jak jednoduché je kila shodit. Jen si vybrat ten správný produkt. Na stránkách časopisů vykřikují bývalí tlouštíci, že díky náušnici nebo dokonce vložce v botě shodili už 10 nebo i 30 kg za pouhý měsíc. Nevěřte tomu! Takové triky jsou prostě nesmyslné, ve většině případů jde o větší či menší podfuky na důvěřivého zákazníka, který je už zoufalý z neúspěšných pokusů o sundání svých »pneumatik«.

Co zaručeně nepomůže:
Hladovka
Okamžitě se zpomalí metabolismus, jste unaveni, je vám zima. Tělo si ukládá více tuků na »horší časy«. Budete mít stále větší hlad a zesílí se hlavně chutě. V jednu chvíli to už nevydržíte a sáhnete opět po nějaké sladkosti či tučném jídle.

Vyloučení tuku
Při hubnutí je nutné tuky omezovat, ale ne vylučovat! Nahraďte živočišné tuky rostlinnými (např. olivovým, řepkovým). Příjem tuků by neměl klesnout pod 20 % a neměl by převyšovat hodnotu 35 % denního příjmu.

Jídlo jednou denně
Chyba! Opak je pravdou. Pokud bude tělo dostávat energii pouze jednou denně, začne si ji ukládat v podobě tukových zásob.

Vložky do bot, náplasti, hubnoucí prádlo
„Lidé toužící zbavit se nadváhy si koupí cokoli, pokud mají pocit, že to hubnutí bude bez práce, aniž by cvičili a i nadále se přecpávali,“ říká trenérka a výživová poradkyně Ivana Davidová „Místo aby peníze utracené za tyto nesmysly investovali do pravidelného cvičení, konzultace s odborníkem, vyhazují je obrazně řečeno z okna. Moji klienti vyzkoušeli hubnoucí akupresurní vložky, akupunkturní náušnice a náramky, náplasti i hubnoucí prádlo. Samozřejmě že neshodili ani kilo.“


Od 16 hodin nejíst
„Základem redukční diety je pestrá a vyvážená strava rozdělená do pravidelných cca 4 až 5 denních dávek,“ vysvětluje nutriční terapeutka Věra Boháčová. Poslední jídlo dne si dejte 4 hodiny před tím, než si jdete lehnout. Tedy žádné že třeba od čtyř odpoledne budete hladovět. „V případě, že uléháte o půlnoci, nemusíte mít výčitky, pokud si dáte lehkou večeři třeba v osm večer,“ doporučuje odbornice.

Jednostranné diety
Ananasová, melounová, proteinová – v tomto jednostranném jídelníčku vždycky něco chybí. Buď bílkoviny, tuky nebo i sacharidy. Hrozí také nedostatek vitaminů a minerálů. Tělo ztrácí pouze svalovou hmotu a to vede k jo-jo efektu.

Light potraviny
Označení »light« může být dobrým pomocníkem. Poukazuje na snížený obsah tuku nebo cukru. Aby light potraviny plnily v redukční dietě svou roli, je třeba jimi nahradit »neodlehčené« potraviny a nemyslet si, že když jíte light potraviny, nemusíte hlídat jejich množství.

Další nesmyslné »zázračné« hubnoucí pomůcky
Tomuhle se, raději vyhněte...
•    Pilulky slibující úbytek 20 kilo za měsíc
•    Hubnoucí pásy
•    Čaje, které »rozbíjejí« tuky
•    Zeštíhlující kosmetika (funguje jen v kombinaci s tělesnou aktivitou)
•    Akupunkturní náušnice a náramky
•    Speciální vložky do bot
•    Potící se pyžama (v noci prý ztratíte až 2 kila)
•    Hubnutí pomocí projímadla

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.