Zemřel poslední komunistický premiér Ladislav Adamec (†80): Zabila ho rakovina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zemřel poslední komunistický premiér Ladislav Adamec (†80): Zabila ho rakovina!

Adamec při jednání s Václavem Havlem a dalšími politiky Občanského fóra v listopadu 89. Havlovi pak předal moc.
Adamec při jednání s Václavem Havlem a dalšími politiky Občanského fóra v listopadu 89. Havlovi pak předal moc. (: ČTK)

PRAHA – Ve svém pražském bytě na Letné v sobotu zemřel poslední komunistický premiér a svého času nejmocnější muž někdejšího Československa Ladislav Adamec (†80). Adamec posledních několik měsíců trpěl rakovinou.

Ve svém pražském bytě na Letné v sobotu zemřel poslední komunistický premiér a svého času nejmocnější muž někdejšího Československa Ladislav Adamec (†80). Adamec posledních několik měsíců trpěl rakovinou.

„Dědeček je vážně nemocný, nechodí ani nemluví, leží v posteli a téměř se nehýbe,“ řekla v únoru deníku Aha! Adamcova vnučka, která je advokátkou. „Je to pro nás všechny moc těžké, jsme rádi, že nás vůbec poznává,“ dodala.

Adamec spolu s manželkou žil v činžovním domě v ulici Milady Horákové v Praze na Letné, hned vedle stadionu fotbalové Sparty. Sousedé o expremiérovi mluví jen v dobrém. „Byl to moc milý a příjemný pán. S každým promluvil, každého pozdravil,“ řekla deníku Aha! jedna z nich.

Adamcova smrt zarmoutila zejména komunisty. „Považoval jsem ho za vynikajícího politika, který působil v předlistopadovém a polistopadovém období. Byl u založení KSČM a byl jejím prvním předsedou. Spojím se s jeho rodinou, abychom se domluvili na případné společné přípravě pohřbu,“ řekl šéf KSČM Vojtěch Filip. Mluvčí komunistů Monika Hoření ale uvedla, že si rodina zveřejnění informací o pohřbu nepřeje.

Ladislav Adamec (†80)

  • Členem KSČ se stal v roce 1946.
  • Poslední komunistický předseda vlády (12. října 1988 – 10. prosince 1989).
  • Dva týdny po sametové revoluci 17. listopadu 1989 byl znovu jmenován předsedou vlády. Do ní si ale vzal 15 komunistických ministrů z 20, Občanské fórum v čele s Václavem Havlem ji odmítlo. 7. prosince Adamec rezignoval.
  • Koncem roku 1989 byl zvolen šéfem KSČ, na podzim roku 1990 ale skončil.
  • V roce 1992 mu skončil mandát ve federálním parlamentu.
  • V roce 1996 se pokoušel o návrat do politiky, ale za levicovou stranu se na Ostravsku ani nedostal do druhého kola senátních voleb.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.