Bezdomovec Jiří (50): Talentovaný muzikant, který skončil na ulici... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bezdomovec Jiří (50): Talentovaný muzikant, který skončil na ulici...

Jiří Hladil v minulosti hrál po boku velkých hvězd. Dnes je na ulici...
Jiří Hladil v minulosti hrál po boku velkých hvězd. Dnes je na ulici... (Foto Aha! – Martin Přibyl)

Z talentovaného muzikanta bezdomovcem... Jiří Hladil (50) nebo také Letenský George má dar od Boha. Přestože je políbený múzou, v životě měl smůlu. Už skoro 30 let přespává na ulici. Slibuje si, že začne znova, ale to je pro něj nelehký úkol.

S touhou po novém začátku vstupuje i do nového roku. „Umím na 48 hudebních nástrojů. Můj táta hrál v Cirkusu Humberto na saxofon. Nejdřív jsem se začal učit na kytaru, pak na mandolínu, banjo a tak dál. Začal jsem ve třech letech. Chodil jsem do lidušky i na Ježkovu konzervatoř,“ přibližuje své mládí. Zároveň se vyučil mechanikem. „Potom jsem dělal leteckého mechanika v Aeru. Po pár letech jsem začal být nemocný, mám srdeční vadu, a začal jsem dělat chyby,“ vypráví Jiří. Skončil a přišel tak o pravidelný příjem. Nakonec se ocitl na ulici.

Chtěl by se zase věnovat muzice. „Hrával jsem v tramvajích na kytaru, ale tu mi zničili. Dokázal jsem si vydělat hezké peníze. Nejraději hraju na klavír, varhany a kytaru. Muzika je prostě můj život,“ říká Letenský Geroge. O peníza se prý vždy dělil, snažil se pomáhat dalším lidem, kteří jsou na tom podobně jako on. Několikrát na to však doplatil. »Kamarádi« ho párkrát okradli nebo zbili. Nyní je jeho největším příním nový život. Uvedomuje si, že roky přibývají a život bez střechy nad hlavou je stále těžší.

Video se připravuje ...


Najde naději?
Kdo pomůže Jiřímu vrátit se zpátky do normálního života?  Nejčastěji přespává u Letenského zámečku a u Národního technického muzea v Praze 7.

Stal se hvězdou internetu
Jiří Hladil se stal v roce 2014 hvězdou internetu. Na Palachově náměstí v Praze zasedl k pianu, které bylo umístěné na ulici, a zahrál kousek Smetanovy Vltavy. Přestože byl očividně opilý, za své nadání sklidil mnoho obdivu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.