Nebuďte na Nový rok mimo: 5 rad, jak předejít »opici« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nebuďte na Nový rok mimo: 5 rad, jak předejít »opici«

Rána s kocovinou jsou těžká... Jak být po Silvestru fit vám poradí Aha!
Rána s kocovinou jsou těžká... Jak být po Silvestru fit vám poradí Aha! (Profimedia.cz)

Silvestrovské oslavy často nekončí jen radostí a nadějným vyhlížením nového roku. Mezi typické následky bujarých oslav patříi kocovina. Aha! ví, jak na ni.

1.    Nezapomeňte se najíst
Nikdy nepijte nalačno! Před odchodem na večírek se najezte. Nejvhodnější je tučnější jídlo, protože tuk umí absorbovat alkohol.

2.    Pijte vodu
Zapamatujte si jednoduché pravidlo. Jednu skleničku vína vyrovnáte jednou sklenicí vody. Ale čím víc vody, tím lépe. „Alkohol tělo odvodňuje, proto je důležité doplňovat tekutiny nealkoholickými nápoji, a to raději méně sladkými,“ radí sommeliér David Král ze společnosti Bohemia Sekt.

3.    Vsaďte na »céčko«
Vitamin C pomáhá tělu zbavovat se škodlivin, takže jeho doplnění formou čerstvého ovoce nebo potravinového doplňku před večírkem rozhodně pomůže. Pokud to náhodou s konzumací alkoholu přeženete, není od věci dát si ho preventivně i před spaním.

4.    Nemíchejte
Pokud budete kombinovat pivo, víno a něco ostřejšího, pravděpodobně skončíte s hlavou v záchodové míse. Zrádné jsou taky lákavé míchané koktejly, člověk těžko odhadne, kolik alkoholu v nich je. Nejhorší je kombinace alkoholu a cukru v něm obsaženém.

5.    Nedohánějte zdatnější
Pokud jste drobná žena se štíhlou postavou, nesnažte se za žádnou cenu přepít vaše stokilové mužské kamarády. Enzymy, které metabolizují alkohol, mají u žen nižší aktivitu než u mužů, a to zhruba jen na úrovni sedmdesáti procent mužského metabolismu.


Jak vzniká kocovina
„Alkohol je osmoticky aktivní látka,  což znamená, že na sebe váže vodu. Molekula etanolu proniká do všech buněk těla, tedy i do buněk mozkových. Molekula alkoholu s molekulou vody buňku lehce zvětší. Máte pocit, jako by se mozek chtěl více roztáhnout, ale ono to moc nejde. Když pijete sladký nápoj, je tento efekt umocněn ještě tím, že se vám do buňky dostane i cukr, který je také osmoticky aktivní,“ říká biochemik a rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.